Hrvatska u utorak odgovara na srpsku optužbu za genocid u Oluji, Matić: Navijam za istinu

Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

HRVATSKI pravni tim odgovorit će u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu na optužbe Srbije da je u Oluji 1995. počinjen genocid nad hrvatskim Srbima i pred najvišim UN-ovim sudom iznijeti argumente da je Oluja bila legitimna vojna akcija oslobađanja okupiranih hrvatskih područja.

Srbijanski zastupnici optužili su prošloga tjedna Hrvatsku za ubojstvo 1719 i etničko čišćenje između 200 i 250 tisuća krajinskih Srba u kolovozu 1995.

Vojno-policijsku akciju, kojom su pobunjena područja vraćena u okvir međunarodno priznatih granica Hrvatske, nazvali su "genocidnom", a tadašnji politički i vojni vrh na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom "zločincima".

U hrvatskom pravnom timu je i američki odvjetnik Luka Mišetić koji je umirovljenog generala Antu Gotovinu 2012. oslobodio krivnje za zločine tijekom i nakon Oluje na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Presudom žalbenog vijeća ICTY-a, kojom je oslobođen i general Mladen Markač, odbačen je zaključak prvostupanjskog vijeća iz 2011. o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog Tuđmanom, protiv hrvatskih Srba.

Nakon srbijanskog dokaznog postupka, najviši hrvatski dužnosnici uvjereni su da protutužba Beograda neće uspjeti.

"Znamo da ta tužba neće uspjeti, a što koriste, to je njihova stvar, od toga nema puno koristi", rekao je predsjednik Ivo Josipović.

"Mi znamo što je istina. To nije istina", istaknuo je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Novome Zelandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks smatra i da bi Hrvatska trebala upozoriti Beograd da ne može računati na bezrezervnu podršku Hrvatske ulasku Srbije u EU.

Hrvatskim odgovorom na srbijansku protutužbu nastavlja se usmena rasprava koja je počela 3. ožujka i trajat će do 1. travnja, a očekuje se da 17-člano sudsko vijeće donese presudu u roku godine dana od zaključenja rasprave.

Suđenje u Palači mira, sjedištu ICJ-a, završnica je spora koji je počeo 1999. podnošenjem hrvatske tužbe za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu i nastavio se ulaganjem srbijanske protutužbe 2010.

Hrvatska tuži Srbiju za smrt 12.500 ljudi, stradanja 7.700 logoraša i uništavanje 1.500 vjerskih objekata u ratu od 1991. do 1995. i od Beograda traži podatke o još 865 nestalih.

Matić: Navijam za istinu

MINISTAR branitelja Predrag Matić komentirao je srpsku protutužbu za genocid nad srpskim stanovništvom te navode srbijanskih zastupnika da zločini nad Hrvatima nisu bili genocid te kako Srbija za to ne može odgovarati. "Navijam za istinu", poručio je ministar.

"Navijam za istinu i za našu pravosudnu ekipu koja iznosi činjenice i dokaze. Pred vama je i jedan od onih koji je bio u Srbiji u logorima i one njihove priče da nisu bili uključeni u rat, da ne znaju ni za kakve logore na svom području, morao bi biti malouman i retardiran da u to povjerujem...proveo sam devet mjeseci u njihova tri koncentracijska logora. Činjenice su jedno, a priče mogu biti sasvim nešto drugo", rekao je Matić.

Vučić: Ne moramo se voljeti, ali se moramo poštovati

"Ne moramo se voljeti, ali se moramo poštovati. Oni koji to ne razumiju nisu zreli niti odgovorni za visoke dužnosti u Srbiji", rekao je Aleksandar Vučić u razgovoru sza HTV.

"Zbog tužbi i protutužbi za genocid pred ICJ-em velike su tenzije, ali mislim da ćemo naći rješenje jer obje države sada imaju većih problema, u prvom redu ekonomskih", rekao je Vučić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara