Hrvatska vjerojatno ulazi u proceduru prekomjernog deficita: 10 činjenica koje morate znati

Foto: scx.hu

EUROPSKA komisija vjerojatno će primijeniti proceduru za države s prekomjernim proračunskim deficitom (EDP) i na Hrvatsku zbog više razine proračunskog deficita od referentne vrijednosti, ali i rastućeg javnog duga, ističu u tekstu koji je objavio Institut za javne financije (IJF), Anto Bajo i Davor Galinec.

Ostaje pitanje hoće li EDP Hrvatskoj biti otvoren do kraja ove godine, temeljem rezultata EDP izvješća koje se dostavlja krajem rujna 2013., ili sredinom iduće godine, po završetku Europskog semestra.
  1. Postupak za države s prekomjernim proračunskim deficitom uvodi se zbog stabilizacije državnih financija EU-a i zemalja članica
  2. EDP traje tri godine, a prema preporukama Komisije šest mjeseci je rok za poduzimanje radnji za smanjenje deficita
  3. Premda je EDP primarno usmjeren na proračunski deficit, jednako se primjenjuje i na javni dug
  4. Predviđene kazne za nepridržavanje EDP-a su novčane u postotku BDP-a ili ograničenja pristupa sredstvima strukturnih fondova - Kazne za nepridržavanje EDP-a su novčane u postotku BDP-a (u obliku depozita u iznosu od od 0,2 do 0,5 posto BDP-a zemlje) ili ograničenja pristupa sredstvima strukturnih fondova. Nakon ispunjenja uvjeta iz EDP-a, zemljama se vraća uplaćeni depozit i omogućava pristup fondovima.
  5. Fiskalna transparentnost je značajna - Ako se država ne pridržava preporuka u okviru EDP-a i ne dostavlja vjerodostojne statističke podatke o proračunskom deficitu i javnom dugu, Eurostat može javno iskazati tzv. "rezervacije na kvalitetu podataka" i korigirati pokazatelje koje je u izvješću iskazala država članica.
  6. EDP se temelji na drugačijoj metodologiji izračuna od onog po kojim je Hrvatska vodila javne financije
  7. Većina država članica ne ispunjava kriterije iz Maastrichta – 2012. Je 16 država imalo previsoki deficit, a 14 država previsoku razinu javnog duga
  8. Od 27 zemalja članica njih 25 je dosad bilo u EDP-u - Od 27 zemalja članica njih 25 je dosad bilo u EDP-u (izuzetak su jedino Estonija i Švedska), a trenutno se 16 država članica nalazi u EDP-u. Većina ih je u EDP ušla 2009., a od svih koje su tada ušle nakon tri godine su izišle Italija, Rumunjska, Latvija i Litva. Belgiji je EDP produljen i na 2013., vjerojatno i dalje jer dosadašnje poduzete mjere nisu bile učinkovite, a za šest je država trajanje EDP-a produljeno do 2014. ili 2015. - Nizozemska, Portugal, Slovenija, Poljska, Francuska i Španjolska.
  9. Zbog brojnih financijskih rizika, Hrvatska će vjerojatno ući u EDP
  10. Europska komisija ne preuzima kontrolu proračuna RH - Europska komisija ne preuzima kontrolu nad izvršenjem proračuna države članice tako da izravno predlaže mjere, ni na prihodnoj ni na rashodnoj strani proračuna. Komisija prati ostvarenje ciljeva zadanih preporukom, a zemlja članica određuje kombinaciju mjera koje vode ostvarenju ciljeva utvrđenih preporukom
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara