Hrvatska zajednica županija za zabranu upotrebe GMO-a: Budućnost je ekološka proizvodnja

Hrvatska zajednica županija za zabranu upotrebe GMO-a: Budućnost je ekološka proizvodnja

Foto: scx.hu

EUROPSKA unija u pregovorima je sa Sjedinjenim Američkim Državama oko TTIP-a (Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini), čiji je cilj osnivanje najveće zone slobodne trgovine u svijetu koja bi obuhvatila više od 800 milijuna ljudi.

SAD je protiv obveze označavanja genetski modificirane ljudske i životinjske hrane na policama trgovina, što je od 2008. godine strogo regulirano u Europskoj uniji radi zadržavanja visoke razine zaštite okoliša i građana.

Povodom toga u Hrvatskom je saboru sazvana zajednička tematska sjednica četiriju saborskih odbora na kojem će o Inicijativi Europske komisije "Preispitivanje postupaka odlučivanja o GMO-u“ raspravljati i predstavnici Hrvatske zajednice županija.

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu sjemena iz GMO-a i njihovih sastavnih dijelova te proizvodnju genetski modificirane hrane, a većina ih je u potpunosti zabranila sijanje, proizvodnju GM proizvoda i stavljanje u promet GMO-a čime su dobile status GMO free županija, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Župani: Ne treba nam GMO

"Stav hrvatskih županija jasan je i jedinstven. Uz kvalitetnu hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, čija su okosnica obiteljska poljoprivredna gospodarstava, ništa genetski modificirano nije nam potrebno. Poznato je da takva hrana nije dobra za ljudski organizam. Budućnost naše poljoprivrede je održivost, ekološka proizvodnja i kontrolirano porijeklo. Samo se tako može postići zdrava i sigurna okolina za lokalno stanovništvo i, što je još važnije, osigurati budući razvoj naše djece", ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.


Budući da je Europska komisija pokrenula spomenutu Inicijativu zbog mišljenja da je odlučivanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini najvažniji okvir za rješavanje pitanja povezanih s uzgojem GMO-a, Hrvatska zajednica županija pozdravlja izmjene Uredbe kojima bi se omogućilo da Republika Hrvatska na cijelom državnom području zabrani upotrebu GMO-a koji su odobreni i na razini Europske unije, zaključuje se u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara