Hrvatska zbog Schengena nabavila najsuvremeniju opremu: Termovizija, detektori i endoskopi

Foto: FAH

REPUBLIKA Hrvatska za potrebe čuvanja granica Europske unije nabavlja najsuvremeniju opremu, te bi do 1. srpnja iduće godine trebala biti spremna za ulazak u Schengensku zonu, rekao je danas Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Kako je priopćeno iz Vlade, Ostojić je, nakon sastanka Odbora za koordinaciju i nadzor Schengenskog instrumenta, pojasnio da zemlje članice Schengena odlučuju o tome kada ćemo ući u Schengensku zonu.

Do 1. srpnja spremni

No, istaknuo je, hrvatska je obveza da na najbolji način utrošimo sredstva iz Schengen Facility fonda te da 1. srpnja 2015. godine budemo spremni i apliciramo za ulazak u Schengensku zonu.

Nakon ulaska u EU, ulazak u Schengensku zonu jedan je od strateških vanjskopolitičkih prioriteta Vlade RH.  

Ostojić je na sjednici Odbora izvijestio predsjednika Vlade Zorana Milanovića i članove Odbora o dosadašnjoj provedbi Schengenskog akcijskog plana i korištenju sredstava Schengen Facility fonda.

Najviše riječi bilo je o nabavi tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice.

Nabavljeni termovizija te detektori droge i eksploziva

Ostojić je potvrdio da su do sada završeni postupci nabave za ručne prenosive termovizije, termovizije za ugradnju na plovila, CO2 detektore, detektore droge i eksploziva, detektore otkucaja srca, endoskope, uređaje za utvrđivanje autentičnosti isprava, te uređaje za provjeru isprava s mobilnim umetkom.

U tijeku su postupci nabave vozila, plovila, helikoptera i uređaje za noćno promatranje, a u pripremi su i postupci nabave za sustav nadzora državne granice sa Crnom Gorom i Republikom Srbijom, nadogradnju sustava za nadzor morske granice, te za nabavu aviona za nadzor državne granice na moru i kopnu.

Objava preostalih natječaja obavit će se do kraja studenoga 2014. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara