Hrvatske tvrtke imaju potencijala za sudjelovanje u izgradnji fuzijskog reaktora vrijednog 13 milijardi eura

Hrvatske tvrtke imaju potencijala za sudjelovanje u izgradnji fuzijskog reaktora vrijednog 13 milijardi eura

Foto: Iter.org

ULASKOM Republike Hrvatske u EUROATOM, hrvatske tvrtke imaju mogućnost sudjelovati u izgradnji i opremanju 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER – zajedničkog projekta Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Indije, Japana i Koreje, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković.

Dr. sc. Tonči Tadić, fizičar u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a te koordinator Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), predstavio je CRU kao jedinicu zaduženu za koordinaciju sudjelovanja Hrvatske u fuzijskom programu Europske unije EURATOM-u i gradnji ITER-a.
 
Dr. Tadić naglasio je kako licencu za sudjelovanje u projektu ITER ima preko tisuću europskih tvrtki, ali nažalost niti jedna iz Hrvatske. Kako bi se to promijenilo, jedan od ciljeva CRU-a je, kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkog nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a.
 
"Okupljamo šest znanstvenih institucija u našoj zemlji s 40-tak znanstvenika, a sjedište nam je na 'Ruđeru'. Za sada sam ja koordinator i za tvrtke, no očekujem da će, u dogovoru s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), to preuzeti netko iz gospodarskog sektora“ - ističe dr. Tadić.
 
"Fusion Roadmap" EU-a predviđa dovršetak ITER-a do 2022. godine uz postizanje samo-goruće fuzijske plazme do 2027. godine, dok bi prva fuzijska elektrana DEMO snage 2,5 gigawata trebala biti dovršena do 2035. godine. To je bitno skraćenje rokova za realizaciju fuzijske elektrane u odnosu na dosadašnje procjene, a temelji se na novim znanstvenim spoznajama istraživačkih skupina u zemljama članicama EU-a.
 
Pred hrvatskim gospodarstvenicima sad predstoje mjeseci posla oko uključivanja u sve aspekte suradnje s ITER-om, izbor nacionalnog povjerenika za industriju, umrežavanje u Fuzijski industrijski forum (FIF) te umrežavanje i povezivanje u sklopu specijaliziranih sajmova fuzijske tehnologije – SOFT.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Prvi korak u velikom poslu koji nas čeka jest svakako umrežavanje tvrtki koje su iskazale interes za prijave na natječaj i koje su danas sudjelovale na seminaru uz pomoć Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske istraživačke jedinice" - zaključio je dr. Tadić.
 
Sredstva koja je Europska unija osigurala za gradnju ITER-a, odnosno oko 6.5 milijardi eura, mogu biti potrošena isključivo na poslove dodijeljene tvrtkama iz EU kroz natječaje koje raspisuje Agencija fuzija za energiju (Fusion for Energy - F4E).
 
Ostvarivanje i 1 promila posla na ITER-u ima znatnu financijsku dobit, dok referenca koja proizlazi iz pozicioniranja na listu dobavljača stvara prepoznatljivost hrvatskih tvrtki na konkurentnom europskom i svjetskom tržištu, uz priliku da pokažu svoj rad na svjetskoj pozornici. 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara