Hrvatski i slovenski sindikati za uvođenje poreza na financijske transakcije

Hrvatski i slovenski sindikati za uvođenje poreza na financijske transakcije

Foto: FAH

POTPISIVANJEM Zajedničke izjave o poreznoj pravednosti na devetom tradicionalnom susretu "Sindikati bez granica" na graničnom prijelazu Obrežje, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) u srijedu su podržali zahtjev Europske konfederacije sindikata da se u svim zemljama članicama Europske unije uvede porez na financijske transakcije.

Zajedničku izjavu o poreznoj pravednosti potpisali su predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič. Njome su ta dva sindikata podržavala i zahtjev Europske konfederacije sindikata za usklađivanjem oporezivanja u Europskoj uniji, za uspostavljanjem potpune transparentnosti poreznih propisa i razmjenom podataka o oporezivanju između članica i suglasni su da se u Uniji uvede obavezna konsolidirana porezna osnovica za pravne osobe.

U Izjavi ističu kako se u Europskoj uniji zbog utaje poreza, poreznih prijevara i izbjegavanja plaćanja poreza svake godine gubi tisuću milijardi eura i upozoravaju da je svaki euro neplaćenog poreza oduzet osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna prava.

Utaja i izbjegavanje plaćanja poreza, kažu u izjavi, cvatu zbog nedostatka informacija o tijekovima kapitala i vlasnicima imovina na međunarodnoj razini jer ne postoji automatska razmjena podataka o oporezivanju između uprava, te zbog toga što su nacionalne vlade više usredotočene na poreznu konkurenciju nego na suradnju.

Sindikati pozivaju hrvatsku i slovensku vladu da podrže ukidanje porezne konkurencije između država članica EU-a i uvođenje najmanje 25 posto poreza na dobit pravnih osoba u Europskoj uniji.

Navode kako je porezna konkurencija između zemalja članica EU-a radi dobivanja izravnih stranih ulaganja nezdrava i najveći poticaj izbjegavanju plaćanja poreza, zbog čega članice EU-a konkuriraju nudeći niže stope poreza i beskonačno mnoštvo mehanizama za izbjegavanje, koje reklamiraju kao »poticaje«.

Hrvatsku i slovensku vladu sindikati su pozvali i da osiguraju veća financijska sredstva i kadrovsko pojačanje u poreznim upravama radi borbe protiv utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza.

Navode procjene da stopa utaje poreza u Europi iznosi oko 20 posto bruto domaćeg proizvoda. U Hrvatskoj prema nekim procjenama udio sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu iznosi 30 posto, a u Sloveniji između 14 i 19 posto.

Temeljem istraživanja američkog ekonomista Jamesa S. Henryja, u 2010. u poreznim oazama nalazilo se 52,9 milijardi dolara imovine iz Slovenije i 49,6 milijardi dolara iz Hrvatske, navode sindikati i stoga zajedničkom izjavom, u cilju borbe protiv poreznih oaza, podržavaju zahtjev Europske konfederacije sindikata da nijedna banka Europske unije, ili banka koja djeluje u Europskoj uniji, ne može imati podružnicu ili poslovnicu ni u jednoj poreznoj oazi.

Slažu se sa zahtjevom Europske konfederacije sindikata da treba razbiti "veliku četvorku" koju čine svjetske računovodstvene tvrtke PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte i Ernst & Young, koje svojim klijentima pomažu u izbjegavanju poreza pripremom strategija za izbjegavanje plaćanja poreza.

Podržavaju i zahtjev da multinacionalne kompanije objave cjelokupne financijske izvještaje u svakoj zemlji u kojoj djeluju. Također, podržavaju osnivanje međunarodnog sveeuropskog centra – Eurotax za porezne istrage koji će imati široke ovlasti za istraživanje utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza od strane bogatih pojedinaca, tvrtki i kriminalaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara