Hrvatski raj za investitore nalazi se u Međimurju

Screenshot: Street View

UNATOČ gospodarskoj krizi koja već šest godina trese Hrvatsku, Međimurska županija jedan je od rijetkih primjera u kojima rastu svi gospodarski pokazatelji. Županija bilježi porast zaposlenosti od 2,7 posto, a prema posljednjim podacima ondje je bilo 30.175 zaposlenih. Najviše ih je zaposlenih u prerađivačkoj industriji i trgovini, piše Liderpress.

Orijentacija prema stranim, izvozno orijentiranim ulagačima pokazala se kao dobitna kombinacija. Prema Fininim podacima rastu ukupni prihodi i dobit tvrtki iz toga kraja. Najsjevernija županija može se pohvaliti da unatoč krizi ima vanjskotrgovinski suficit. S 4,2 posto sudjeluje u hrvatskom izvozu, a uvozi samo 1,9 posto od ukupnoga hrvatskog uvoza. Kao veliki plus se navode odlični uvjeti i kvalitetna radna snaga, no i odličan položaj Međimurja. U Županiji posluje više od dvije tisuće tvrtki. Na Liderovu popisu tisuću najvećih tvrtki 27 ih dolazi iz te županije.

Gospodarske zone u Prelogu ispunjene su gotovo do posljednje parcele, a Čakovec i Donja Subotica planiraju širiti svoje zone.  Hidroelektrane na Dravi opskrbljuju lokalno i šire područje Hrvatske električnom energijom i omogućuju učinkovit nadzor nad riječnim tokom te natapanje. Pred Međimurjem je također novi veliki projekt koji je prepoznala i Europska komisija. U programu financiranja projekata koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena NER 300, projekt termalne energane u Draškovcu. Projekt je dobio 14,7 milijuna eura. Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a najesen bi trebali početi i radovi. Energana je i prva faza budućega lječilišno-turističkog kompleksa Vrt Hrvatske. Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a energija će se ponuditi i kućanstvima te gospodarskim zonama.

Građevinske dozvole dobiju se brže od europskog prosjeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problem Međimuraca je niska plaća, čak 22 posto manja od državnog prosjeka, no ona ipak lagano raste. Bez obzira na to, Međimurska županija u vrhu je konkurentnosti županija. U Županiji smatraju da će pravi učinak EU biti vidljiv tek ove godine te očekuju još bolji položaj.

Bolja je i učinkovitost javne uprave te se građevinske dozvole mogu dobiti brže od europskog prosjeka.

Radnici su poznati po visokoj kvaliteti rada i po pomalo germanskom načinu razmišljanja jer mnogi su se 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća trbuhom za kruhom selili u Austriju i Njemačku. Nakon povratka u domovinu ostale su zapadnoeuropske odlike rada, što se očituje u svim područjima života.

U Županiji se radi i na širenju turističke ponude kako bi oni koji preko Međimurja putuju na more ondje ostali nekoliko dana i razgledali do kraja, piše Liderpress.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara