"Hrvatsko selo i poljoprivreda su uništeni, a Jakovina se bavi stranačkim kadroviranjem"

"Hrvatsko selo i poljoprivreda su uništeni, a Jakovina se bavi stranačkim kadroviranjem"

Foto: Hina

SILNA birkoracija, povlastice odabranima i sustavno uništavanje malih proizvođača najveći su problemi hrvatske poljoprivrede. Hrvatska seljačka stranka zatražila je od premijera Zorana Milanovića da smijeni ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, a što se njegova nasljednika tiče poručuju: "Novoga nek' ni ne imenuje, napravit će uštede na plaćama, a bit će i manje štete za selo".

HSS: Državna administracija buja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva nestaju

"Hrvatsko selo i poljoprivreda su uništeni, ministar Jakovina je nestao i šuti. No, ne može se reći da nije ništa radio protekle dvije godine. Dok mu je uz njegovu svesrdnu pomoć resor koji nas treba hraniti umirao, isti taj ministar je u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi stranački kadrovirao. Poticaji se smanjuju, OPG-i nestaju, a ministar je u dvije godine povećao broj zaposlenih u Agenciji sa 477 na 670 zaposlenika. Istovremeno, smanjio je sredstva Savjetodavnoj službi gdje se nalaze poljoprivredni stručnjaci koji bi trebali savjetovati OPG-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki dan je otkriveno da je iz sustava poticaja mliječnih krava bilo izbačeno 20 tisuća krava križanki na čak pet tisuća OPG-a. Nekim čudom iste te krave najednom se ipak mogu vratiti na popis. Temeljem kojeg pravilnika? Malo dubljom analizom dolazimo do spoznaje da postoji mogućnost kako ni u prošloj godini nisu isplaćeni poticaji za te iste krave. Postavljamo pitanje, kako se unatoč tolikom broju birokracije moglo dogoditi da se iz sustava izbriše 20 tisuća krava dojilja?

A ono što je tu doista sramotno i što je jučer objavljeno na portalu Index.hr, a o čemu hrvatski mljekari već mjesecima govore, jest da Vindija tim istim proizvođačima po nekoliko mjeseci ne plaća mlijeko. Kako se navodi u tom istom tekstu, Vindija to nije učinila zbog toga što njoj nije platio Agrokor!? Gdje je tu Ministar? Nije li trebao pitati Vindiju zašto seljacima ne može platiti mlijeko? HSS postavlja pitanje Vindiji: recite javno zašto ne možete seljacima platiti mlijeko?

Ministre Jakovina, kako objašnjavate te pojave? Kome će vojska činovnika isplaćivati i što će isplaćivati kada OPG-i padaju kao jesenje lišće? Kako se moglo dogoditi da se velikim igračima isplate veliki iznosi, a pet tisuća OPG-a se izbriše iz poticaja?

Krajnje je vrijeme za stvarno uvođenje reda, no za to su potrebne promjene. Budući da je premijer krenuo u oštre smjene u Vladi, a da se previše ne umara od traženja kojeg će ministra smijeniti, mi mu predlažemo Jakovinu! Novoga nek' ni ne imenuje, napravit će uštede na plaćama, a bit će i manje štete za selo", stoji u priopćenju HSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara