"Hrvatskoj zbog Ministarstva financija prijeti epidemija opasnih zaraznih bolesti"

"Hrvatskoj zbog Ministarstva financija prijeti epidemija opasnih zaraznih bolesti"

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKI župani upozorili su danas da će predloženim ukidanjem obaveznog zdravstvenog nadzora i osnovne sanitarne zaštite građani i turisti u Hrvatskoj biti ugroženi od opasnih zaraznih bolesti.

Riječ je o inicijativi Ministarstva financija, koje je Ministarstvu zdravlja predložilo izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, po kojima zaposleni u ugostiteljstvu, radnici u ustanovama za djecu i mlade, salonima za uljepšavanje, zdravstvenim ustanovama, farmaceutskoj industriji i javnim kupalištima, više neće morati obavljati testiranja na prenosive bolesti i dobivati sanitarne iskaznice.

Time se, tvrde župani, ozbiljno ugrožava sigurnost i povećava rizik trovanja hranom i vodom, što može dovesti do epidemija s katastrofalnim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u kojoj u sustav mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti intervenira Ministarstvo financija, koje je plaćanje preventivnih pregleda na zarazne bolesti za neke profesije ocijenilo parafiskalnim nametom.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ) smatra da takvo zakonsko rješenje ide na ruku velikim trgovačkim korporacijama koje će uštedjeti novce na štetu zdravlja cjelokupnog hrvatskog pučanstva.

"Posljedice poplava koje su pogodile Slavoniju svoje pravo lice pokazat će kroz desetak dana, kada će nastupiti velika opasnost od zaraza i epidemija svih vrsta. Treba li nam, uz sve te probleme, još i daljnje ugrožavanje stradalog stanovništva potencijalnim epidemijama i trovanjima, a sve zahvaljujući besmislenim zakonskim rješenjima", poručuje Tolušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara