Hrvatsku je do sada napustilo oko 800 liječnika

Hrvatsku je do sada napustilo oko 800 liječnika

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

VEĆA zarada, bolje obrazovanje, brži razvoj karijere, modernija oprema i bolji radni uvjeti jedni su od bitnijih razloga zbog kojeg je oko 800 hrvatskih liječnika odlučilo napustiti državu i zaposliti se u razvijenijim zemljama Europske unije.

Austrijski Der Standard ističe kako se u zemlji govori o nedostatku liječnika, no "situacija u zemljama Balkana puno je ozbiljnija - tisuće liječnika s Balkana bježi u Europu".

Prema istraživanju koje je u Bugarskoj provedeno u kolovozu prošle godine, čak 80 posto mladih liječnika i studenta medicine željelo bi se zaposliti u bogatim zemljama EU.

Der Standard navodi kako je prema podacima Hrvatske liječničke komore zemlju napustilo oko 800 liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je prirodni proces", kazala je Katarina Sekelj Kauzlarić iz HLK.

Iz Rumunjske otišlo 2500 liječnika

"Prosječna starost je oko 40 godina, no osim toga radi se i o vrhunskim stručnjacima", upozorava Der Standard.

Samo prošle godine iz BiH je u Njemačku otišlo 570 medicinskih sestara, a Srbiju je u istom razdoblju napustilo oko 500 liječnika. Rumunjsku je do sada napustilo 2500 liječnika te zbog toga imaju značajan manjak osoblja.

Najpopularnije destinacije su Njemačka i Austrija, a potom zemlje Skandinavije i Velika Britanija. Der Standard navodi kako 20 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima prosječnu plaću od 5200 kuna (675,98 eura) dok se nakon 20 godina radnog iskustva penje na 9000 kuna (1,169.97 eura).

"Njemačke bolnice nude 2200 eura početne plaće", piše Der Standard.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara