I Kolinda osudila rehabilitaciju Mihailovića: To je pokušaj povijesnog revizionizma

I Kolinda osudila rehabilitaciju Mihailovića: To je pokušaj povijesnog revizionizma

Foto: FAH

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ poručila je u četvrtak kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

"Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma", navela je predsjednica u priopćenju.

Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. "Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku", poručila je Grabar Kitarović.

"Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima", zaključila je u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara