I ovoj djeci treba pomoć: Hrabri Tomislav, malene Sara i Nika i snažni Ante bore se za svoje živote

I ovoj djeci treba pomoć: Hrabri Tomislav, malene Sara i Nika i snažni Ante bore se za svoje živote

Foto: Facebook, franjevci-pozega.eu, Udruga Hrabra djeca

U POSLJEDNJIH nekoliko dana cijela Hrvatska se ujedinila u naumu da se prikupe potrebna sredstva za liječenje malene Nore Šitum u SAD-u. Ipak, Nora nije jedina kojoj je potrebna pomoć. Oni su samo još jedna brojka na dugom popisu onih koji su zatražili pomoć od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nikad je nisu dobili, jer nisu znali da mnogo stvari u ovoj državi funkcionira samo po principu medijske prozivke odgovornih, koji se tek kad svoje ime pročitaju na naslovnicama odluče prihvatiti konkretnog posla.

Hrabri Tomislav za Božić je poželio samo medu

Peteročlana obitelj Kaić iz Suze jedva spaja kraj s krajem. Boriška i Zoltan su nezaposleni. On je hrvatski branitelj koji boluje od PTSP-a, te je zbog toga svako malo u bolnici, a dvoje starije djece još se školuje. Njihov osmogodišnji sin Tomislav od svoje druge godine života bori se sa zloćudnim tumorom kostiju. Žive samo od socijalne pomoći koja im ne pokriva ni osnovne troškove.



Do sada je prošao tri operacije te 11 kemoterapija i sedam zračenja, koje je jako teško podnio. Nakon toga bio je dobro, a obitelj se ponadala da se bolest napokon povukla. Tomislav je u jesen 2011. godine trebao krenuti u prvi razred. No nažalost, zbog opake bolesti koja se vratila, umjesto druženja s prijateljima u školskim klupama on je završio u bolnici.

U travnju ga čeka nova operacija. Unatoč ovoj opakoj bolesti Tomislav je veselo dijete čija vedrina njegovim roditeljima daje snage za daljnju borbu. Majci Boriški je stres nakon sinova drugog oboljenja prouzročio dva manja srčana i jedan manji moždani udar te dijabetes. Suprug osim PTSP –a boluje i od teške depresije, koju je dobio kad im se sin razbolio.

Za sve vas koji želite pomoći obitelji Kaić i njenoj djeci možete im se javiti na tel. 098 184 3571 ili uplatiti novac na broj žiro računa 2500009 – 3103366435. Osim novčanih donacija obitelj Kaić bila bi zahvalna i na paketima pomoći koje možete poslati na adresu Petefi Šandora 12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoć za malenu palčicu Saru

Malena šestomjesečna Sara iz Virovitice rođena je sa 2.280 g s dijagnozom izražena hipotonija i kromosonija, 13 kromosoma, zaostalim razvojem 2 tjedna te je bila u inkubatoru i jako dugo hranjena na sondu. 9. studenog prošle godine obitelj je saznala da ima tumor na oku 7,3 milimetara. U Očnoj klinici u njemačkom Essenu napravljen je prvi korak u liječenju malene Sare Struse. Sara je prije dva tjedna bila na jednom operacijskom zahvatu u Essenu koji je bio potreban kako bi se započelo s njezinim liječenjem tumora kojega ima na lijevome oku, i zbog čega je boravila u Njemačkoj, gdje je svakodnevno, sa svojom majkom Sandrom, posjećivala očnu kliniku. Operacija je bila potrebna kako bi se Sari ugradila jedna premosnica.



Osim male Sare ova obitelj ima i još jednog sina koji ima dvije i pol godine. Ova obitelj moli sve ljude dobre volje i dobrog srca da im pomognu kako bi njihova Sara imala bolji život. I dalje je aktivan humanitarni račun za sve one koji žele pomoći obitelji Sare Strusa, a račun je otvoren u Erste banci i glasi na Sara Strusa, a broj je 3102385773.

Maleni Ante jedinstven je po svojoj snazi

Maleni Ante Čenić jedinstven je po svojoj bolesti, svojoj snazi kojom osvaja, ali i po potrebi za 24-satnom majčinom njegom i mnogim drugim sredstvima i pomagalima koji mu olakšavaju ili bi mu olakšali život.

Ante je rođen 12. srpnja 2010. godine, a još danas mu nije određena točna dijagnoza za bolest zbog koje je prikovan za krevet 24 sata na dan. Trenutno su mu dijagnosticirane: kongenitalna miopatija, hipotrofija, odinofagija, kronična respiratorna isufijencija te kromosomopatija i genopatija. Ante ne može govoriti, gutati, sjediti niti disati samostalno. Ante najviše uživa u crtićima, šetnjama, igri sa sestrom, lopticama i balonima.

Broj računa na kojeg možete donirati sredstva za malog Antu je broj tekućeg računa majke malog Ante, Natalije Čorak Čenić u Zagrebačkoj banci: 2360000-3238255892.

Nika je cijelo djetinjstvo provela u bolnicama

Nika Rogar (rođena 2000. god.) hrabra je djevojčica koja boluje od cerebralne paralize. Cijelo je djetinjstvo provela u bolnici i na operacijama, a za rekonstrukciju obiju ruka, šaka i ramena njezinoj je obitelji potreban milijun kuna, da bi uopće imala priliku za život. Njezina majka upravo je zbog učestalog zanemarivanja problema s kojima se njezina kći i ostala djeca oboljela od cerebralne paralize svakodnevno susreću, odlučila osnovati udrugu "Hrabra djeca - cerebralna paraliza".



"Moj svakodnevni život krajnje je podređen Niki: Upravo sam u procesu otkaza kako bih mogla školovati dijete, jer ima jako puno posla i prije i poslije škole. A dok je dijete u školi tu su svakodnevne obaveze: ručak, odjeća, čišćenje, učenje i igra koju samo dijete ne može imati bez podrške (npr. držati igračku, a da ne padne). O financijama da ne govorim - ortopedska pomagala su prijeko potrebna i iznimno skupa (autosjedalica, specijalna stolica, pribor za kupaonu i sl.)... Sama sam zbog osobne financijske podloge bila prisiljena odustati od ideje da ću Niku uspjeti odvesti u kliniku u Budimpešti koja bi joj mogla pružiti adekvatne programe za normalan razvoj. Međutim, borci poput nas se ne predaju, te smo zato sada svoju energiju usmjerili ka novom cilju - klinici u Ljubljani. Ovakvo putovanje daje dodatnu motivaciju kao i dodatni smisao cilju projekta", kaže Nikina majka.

Dobrovoljni prilog za pomoć Niki možete uplatiti na žiroračun Privredne banke 2340009-3102176564. Više informacija o tome kako pomoći djeci s cerebralnom paralizom i njihovim obiteljima pronađite na stranicama udruge Hrabra djeca.

Ako i vi znate neko bolesno dijete kojemu HZZO ne želi pomoći u liječenju javite nam Vašu priču na desk@index.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara