I sinoć neredi u Fergusonu: Obdukcija pokazala da je policajac mladog crnca upucao šest puta

Foto: Hina

MICHAEL BROWN, 18-godišnji mladić kojeg je ubio policajac u Fergusonu, nakon čega su izbili žestoki prosvjedi u tom gradu, upucan je najmanje šest puta, pokazali su rezultati obdukcije koju su zatražili njegovi roditelji.

Prema riječima odvjetnika obitelji Brown Anthonyja Grayja, Michael je dvaput upucan u glavu i četiri puta u desnu ruku.

New York Times piše kako mladić nije upucan iz blizine, te kako je dva puta pogođen u glavu. Glasnogovornik policije u Fergusonu rekao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara. Nenaoružani mladić ubijen je 9.kolovoza pod još nerazjašnjenim okolnostima, a od tada traju nemiri u Fergusonu.

Uoči objave rezultata privatne autopsije u Fergusonu su se nastavili žestoki prosvjedi i sukobi s policijom. Nakon što je nedjelja prošla relativno mirno, predvečer je došlo do rasta tenzija. Prosvjednici su policiju gađali Molotovljevim koktelima, dok je policija uzvratila suzavcem.

Policija je među skupinu od stotinjak građana, među kojima su bila i djeca, bacila suzavac kako bi ih spriječila da dođu do policijske postaje.

U noći na nedjelju jedna je osoba teško ranjena iz vatrenog oružja u nejasnim okolnostima u Fergusonu, gdje je prije tjedan dana ubijen afroamerički tinejdžer, a privedeno je sedam osoba od 200 prosvjednika.

Događaji u tom mjestu s crnačkom većinom, u kojem su u policiji i upravi zaposleni većinom bijelci, razbudili su posljednjih tjedan dana rasno motivirane nemire u Sjedinjenim Državama.

Nacionalna garda smirivat će rasne nerede u Missouriju

Guverner američke savezne države Missouri naredio je u ponedjeljak da se vojnici nacionalne garde rasporede na ulice predgrađa St. Louisa gdje već danima traju rasni nemiri, izazvani policijskim ubojstvom nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

Guverner Jay Nixon odlučio je uključiti nacionalnu gardu u rješavanje problema nakon što ni uvođenje policijskog sata u gradiću Fergusonu nije zasutavilo nasilje. Nemiri u tom predgrađu St. Louisa s dvadesetak tisuća stanovnika traju od 9. kolovoza kada je ubijen Brown. Policijski sat proglašen je prije dva dana, ali nasilje se nastavilo.

U noći na ponedjeljak prosvjednici su se ponovno suočili sa snagama reda. Nekoliko sati prije stupanja na snagu policijskog sata, policija je pokušala rastjerati prosvjednike, mahom mlade, uz pomoć suzavca, javila je agencija France presse.

Po KMOV-TV-u, policajci u pancirkama, plinskim maskama i uz pratnju blindiranih vozila pokušali su rastjerati prosvjednike nakon što su ovi u njihovom pravcu bacali Molotovljeve koktele. Po nekim informacijama čuli su se i pucnji, a bilo je i pljačke.

Nixon je rekao da se "sve veći i organizirani broj pojedinaca, među kojima mnogi dolaze izvan grada i države, uključuje u nasilje i kriminal koji ugrožava stanovnike i poslove".

"Pozivam sve stanovnike Fergusona i Missourija da snažno osude te protuzakonite aktivnosti, koji uključuju pucanje na policiju i civile, bacanje Molotovljevih koktela i pljačku", kazao je i objasnio da je pozvao državnu vojsku kako bi se obnovio mir i poredak u zajednici.

U međuvremenu New York Times je objavio kako su rezultati privatne obdukcije pokazali da je ubijeni Michael Brown upucan najmanje šest puta.

Navodeći liječnika Michaela M. Badena, kojeg je Brownova obitelj zadužila za obdukciju, list piše da je Brown (18) od tih pet hitaca dva zadobio u glavu te da meci koji su ga pogodili nisu ispucani iz blizine.

Glasnogovornik policije u Fergusonu kazao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara.

Browna je ubio bijeli policajac Darren Wilson. Baden je kazao da cilj njegove obdukcije nije bio utvrditi je li pucnjava bila opravdana, ali je rekao da policajac "nije trebao pucati toliko puta". "Zasad postoji premalo informacija kako bi se forenzički mogla rekonstruirati pucnjava".

Policija tvrdi da je Wilson ubio Browna u policijskom vozilu dok su se navodno natezali oko pištolja, ali svjedoci kažu suprotno, da je mladić ubijen izvan vozila, držeći ruke u zraku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara