INA se može oprostiti od svojih 167 benzinskih crpki u Srbiji

INA se može oprostiti od svojih 167 benzinskih crpki u Srbiji

Foto: Hina

"INA se od svoje imovine u Srbiji, barem zasad, može oprostiti. I to od 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od čak 200 milijuna eura", navodi RTL.

Tom je imovinom nakon raspada Jugoslavije raspolagala tvrtka Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala Lukoilu. Dvije godine kasnije INA, je pred sudom tražila poništavanje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i izgubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"INA nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, a to je da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koje je sudjelovala u sastavljanju tog ugovora. Ovdje se INA pojavljuje kao neka treća osoba koja je van ovoga", rekao je RTL-u Sava Anđelković, odvjetnik Akcijskog fonda Republike Srbije.

Nezakonita privatizacija

U INA-i i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Kažu da je postupak za povrat imovine još u tijeku.

"Iako je INA postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", stoji u priopćenju INA-e.

Odšteta ne bi trebala biti zanemariva. Srbija je za BeoPetrol od ruskog ulagača dobila 117 milijuna dolara, a u INA-i tvrde da su, pored toga, ostali bez još barem 90 milijuna dolara na račun izgubljene dobiti, zaključuje RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara