IRAN i IAEA sklopili su dogovor o inspekciji nuklearnih postrojenja

IRAN i IAEA sklopili su dogovor o inspekciji nuklearnih postrojenja

Foto: Guliver image/Getty images

IRAN i UN-ova agencija za nuklearnu energiju (IAEA) sklopili su dogovor o inspekciji pogona u Araku gdje se nalazi tvornica za proizvodnju teške vode, objavio je u ponedjeljak šef iranske nuklearne organizacije Ali Akbar Salehi.

"Uspjeli smo sastaviti zajedničku deklaraciju koja određuje smjernice za suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", rekao je Salehi nakon sastanka sa šefom IAEA-e Yukiyaom Amanom koji je u posjetu Teheranu.

Iran je pristao da inspektori UN-ove agencije posjete tvornicu za proizvodnju teške vode u Araku i rudnik uranija u Gašinu, blizu Bandar Abasa, rekao je. Ta smjernica sadržava šest faza, naši i stručnjaci IAEA-e će razgovarati o drugim pitanjima, dodao je Salehi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čini se da je on isključio mogućnost skorog posjeta IAEA-e vojnoj bazi u Paršinu, blizu Teherana, gdje agencija drži da su vlasti počele testiranja.

Teheran odbija od 2012. dopustiti IAEA-i pristup sumnjivim zgradama i tvrdi da je UN-ova agencija već pregledala te lokacije 2005. kada ništa nije pronašla.

Pozdravivši vrlo važan dogovor, šef IAEA-e je naglasio da preostaje puno posla u rješavanju otvorenih pitanja moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa. "IAEA će suradnjom riješiti sva otvorena pitanja, sadašnja i prošla", ocijenio je .

"Napisat ćemo izvješće Vijeću guvernera IAEA-e o našim inspekcijama i dogovoru", dodao je Amano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara