Idući tjedan odluka o zamijeni Sinovčićeve gotovinske jamčevine nekretninama

Idući tjedan odluka o zamijeni Sinovčićeve gotovinske jamčevine nekretninama

Foto: Hina

SUTKINJA istrage zagrebačkog Županijskog suda idući će tjedan odlučiti o zahtjevu obrane zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića da mu se jamčevina od 10 milijuna kuna, koliko je trebao platiti za izlazak iz istražnog zatvora, zamijeni zalogom nekretnina vrijednih preko 20 milijuna kuna.

Ročište nakon kojeg će sutkinja istrage Jadranka Mandušić odlučiti o zamjeni jamstva u gotovini nekretninama zakazana je za ponedjeljak 26. siječnja u 10 sati, doznaje se na sudu.

Sinovčićevi odvjetnici Mate Matić i Andrej Korljan ranije su izjavili da je nekretnine ponudilo nekoliko Sinovčićevih rođaka i prijatelja koji su spremni založiti svoje kuće i stanove.

No, čak i ako sutkinja istrage prihvati posljednji prijedlog obrane Sinovčić neće odmah na slobodu. Odluka, naime, neće biti pravomoćna pa će konačnu odluku, u slučaju žalbe, donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Uskok ga tereti za štetu veću od 130 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovinsku jamčevina od 10 milijuna kuna, koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčiću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a svima je uz jamčevinu ili zalog na nekretninama već odobrena obrana sa slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara