Ilegalno i protuustavno: Brazilski konglomerat tuži Floridu zbog zabrane poslovanja u Siriji i Kubi

Ilegalno i protuustavno: Brazilski konglomerat tuži Floridu zbog zabrane poslovanja u Siriji i Kubi

Foto: AFP

VELIKI brazilski konglomerat Odebrecht podigao je tužbu protiv američke savezne države Floride s tvrdnjom da je zakon koji kompanijama koje posluju u Siriji i Kubi brani da posluju i na Floridi - neustavan.

Zakon kojeg je potpisao guverner Floride Rick Scott na snagu stupa 1. srpnja, a brani državnim i lokalnim vlastima da dodjeljuju ugovore veće od milijuna dolara svim kompanijama koje posluju u Siriji ili Kubi, objašnjava Reuters. Multinacionalna kompanija Odebrecht, koja je veliki ulagač u Floridi, ali i Kubi i Siriji, smatra kako je takva mjera ilegalna i neprovediva.

Kompanija objašnjava kako federalna regulacija centralnoj vlasti omogućava veliku dozu fleksibilnosti kada je u pitanju implementacija i primjena sankcija protiv Kube, ali ne autorizira savezne države da provode vlastite sankcije. Ovaj je slučaj izazvao velike kontroverze na Floridu, kao što je to uvijek slučaj kada su u pitanju američko-kubanski odnosi.

Kad skupi poslovi propadnu zbog jeftine politike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brazilski konglomerat Odebrecht je u Floridu u zadnjih 20 godina investirao skoro četiri milijarde dolara, a gradio je dva terminala aerodroma u Miamiju i brojne sportske i kulturne objekte. Trenutno se natječe za ugovor o gradnji hotela i poslovnog kompleksa vezanog uz aerodrom u Miamiju, vrijedan 700 milijuna dolara. Ukoliko se zakon održi, Odebrechtu će ovaj posao propasti jer je, očito, višestruko vrjedniji od milijun dolara, što je postavljeno kao granica.

Kad je riječ o Kubi, Odebrecht tamo trenutno renovira luku Mariel, koja bi mogla postati najvažnija brodska destinacija u Kubi jednom kad SAD ukine embargo. Osim toga, brazilski je koncern investirao i u kubansku proizvodnju šećera, a oba projekta su vrijedna oko milijardu dolara. Skupi projekti bi sad zbog jeftine politike mogli doći u pitanje.

Zakulisne igre domaćih kompanija koje nisu mogle konkurirati Odebrechtu?

Odebrecht u tužbi navodi kako njegova podružnica na Floridi praktično nema nikakve veze i kontakta s korporativnim tijelom koje obavlja poslove u Kubi. Međutim, u pravnom pogledu, to možda neće biti dovoljno da se pobije presedan koji je postavio guverner Scott, unatoč protivljenju javnosti.

Miami Herald je u današnjem uvodniku napisao kako je Odebrecht na Floridi svih ovih godina obavljao sjajan posao i da nema smisla ovako se obračunavati s njim, uz to pobudivši sumnju kako je možda riječ o zakonu kojeg su isposlovale domaće kompanije koje nisu mogle konkurirati Odebrechtu. "Američki ustav ne dopušta saveznim državama da provode vlastitu vanjsku politiku. Pa zamislite kako bi to izgledalo kad bi 50 država provodilo vlastitu vanjsku politiku, to bi bila katastrofa", zaključuje se u uvodniku Miami Heralda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara