Ima li sukoba u Kukuriku koaliciji? "Mi smo stabilna koalicija i sposobni smo donositi kvalitetne odluke"

Ima li sukoba u Kukuriku koaliciji? "Mi smo stabilna koalicija i sposobni smo donositi kvalitetne odluke"

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

NEKAD su Vlade bacale probne balone da ispitaju bilo javnosti, a u posljednje vrijeme Vlada baca probne balone da čuje što misle koalicijski partneri.

"Rezat ćemo minuse i točka", poručio je ministar financija Slavko Linić i digao na noge one koji su do grla zaduženi, ali i koalicijski HNS koji s malim odmakom poručuje - niti smo o tome razgovarali, niti smo za.

"Država ne smije tretirati građane kao malodobne i maloumne"

"Vlada RH pripremila je program kako građanima Hrvatske pomoći u saniranju teškog stanja dugovanja građana", prije samo tri dana rekao je ministar financija Slavko Linić.

Nije rekao ni ja predlažem, ni moje Ministarstvo, ni SDP predlaže, već Vlada predlaže. A Vlada je i HNS. Međutim, uskoro šefica stranke Vesna Pusić kaže da je Linić vjerojatno htio čuti glas javnosti, ali tvrdi da o tome nisu razgovarali u Vladi, kako s HNS-ovim tako ni SDP-ovim ministrima. Kaže da je to ideja o kojoj treba ozbiljno razgovarati, ali odmah je iznijela stav Narodnjaka.

"Principijelno mogu reći da je HNS na poziciji da država ne smije tretirati građane kao malodobne i maloumne. Građani odlučuju, imaju svoju autonomiju odlučivanja i privatnosti koja je nedodirljiva, a banke su poslovni subjekti koji procjenjuju rizik na tržištu", rekla je Pusić.

Kaže da nema nikakvog sukoba među ministrima. "Recimo, bez tog istog ministra Linića mi ne bi imali završene granične prijelaze na vrijeme do čega je meni vrlo stalo i tu ga čuvam kao malo vode na dlanu. Hvala Bogu da je to preuzeo i napravio, a oko drugih stvari, oko kojih ćemo imati različito mišljenje, ćemo raspravljati", rekla je Pusić.

Kovačević: Linić 30 godina nije pročitao knjigu iz ekonomije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, HNS-ov Dragan Kovačević ne da ga ne čuva kao kap vode, već ga napada žestokom retorikom, nimalo koalicijskom. Rekao je da Linić 30 godina nije pročitao knjigu iz ekonomije, da najava rezanja minusa nije dobra odluka i da s tim prijedlogom nije suglasan ni premijer Milanović. Izazvalo je to lavinu reakcija saborskih zastupnika.

"Uvijek postoji prostor i dovoljno vremena da koalicijski partneri usuglašavaju stavove i razgovaraju. Ne moramo svi imati iste stavove, ali se oni moraju usuglašavati do donošenja konačne odluke", komentirao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Na pitanje kako to da HNS često nema isti stav kao SDP, Dragovan je odgovorio. "Svatko se bori za svoj politički prostor, pa tako i naši koalicijski partneri. Mi smo koalicija, mislim da je ona, uvjeren sam, da je stabilna i sposobna je donositi kvalitetne odluke", rekao je Dragovan.

U koalicijama ne može i ne treba biti stalnog slaganja. Najvažnije je ono što se u konačnici događa u Saboru kod donošenja zakona, a u tom smislu koalicija nema poteškoća, naglašava HNS-ov Jozo Radoš. Dodaje da se stavovi koji su različiti trebaju pokušati usuglasiti, ali da je logično da se različiti stavovi izreknu javno. "Kad neke stvari niste u stanju riješiti prije Vlade, u zatvorenim prostorima, kada za to nemate snage, sposobnosti itd., onda neke stvari radi zaštite programskih jasnoća stranaka morate riješiti u javnosti", objašnjava Radoš.

Ne zna je li bilo konzultacija i rasprava o pitanju rezanja minusa, pa kaže da ne može odgovoriti tko to nije imao snage to riješiti unutar koalicijskih zidova. Priznaje da bi komunikacija između partnera trebala biti bolja i nada se da će takva biti u nastavku rada Vlade. SDP-ov Nenad Stazić suzdržao se od komentara. "Gledajte, koalicijski odnosi se bruse u strankama, u vrhu stranaka. Prepustimo predsjednicima stranaka da te stavove usklade, to je uobičajena procedura", rekao je Stazić.

Sami su odabrali taktiku "jedan partner šumom, drugi drumom" pokazivati u javnosti umjesto da zajednički put prvo pronađu unutar četiri koalicijska zida.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara