Ima onih kojima dobro ide i u krizi: Hrvatska vojna industrija godišnje izvozi robe za 250 milijuna dolara

Ima onih kojima dobro ide i u krizi: Hrvatska vojna industrija godišnje izvozi robe za 250 milijuna dolara

Ilustracija: AFP

U VREMENU gospodarske krize, kad poduzeća propadaju ili se na klimavim nogama bore za opstanak teško je vjerovati da postoje i ona koja dobro zarađuju, šire proizvodnju i najavljuju nova zapošljavanja.

Respektabilne brojke iskazuje vojna industrija. 20-ak aktivnih proizvođača čak 98 posto izvozi za svjetsko tržište, a posljednjih je godina količina izvoza prešla 250 milijuna dolara godišnje. Najkvalitetnije borbene i vojno-policijske kacige stižu iz Preloga. Mali grad u Međimurskoj županiji proslavila je firma Šestan-Busch koja je zadnjih godina proizvela oko pola milijuna kaciga, uglavnom za svjetsko ali i domaće tržište, kaže direktor Alojzije Šestan.

"Vojna industrija ima budućnost"

"Mi smo do sada proizveli preko 500 tisuća kaciga. Definitivno smo najpoznatija svjetska firma, a izvozimo 98 posto svoje proizvodnje u 45 zemalja svijeta", rekao je Šestan. Samo u Saudijskoj Arabiji prodali su 130 tisuća kaciga, za talijansko i afričko tržište najavljuju novu seriju od 1000 kaciga, a zanimljivi su im i Kazahstan, Uzbekistan ili Azerbajdžan. U planu je širenje na tržište zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, a posao koji ugovaraju s Ruskom federacijom trebao biti još i veći. Ambicija im je u idućim godinama prodati 100 do 200 tisuća kaciga za ruske sigurnosne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vojna industrija ima budućnost iz tog razloga što je proizvod vojne industrije proizvod veće dodane vrijednosti. On je jače kategorije, s većim standardima, s boljim kontrolama u odnosu na civilnu proizvodnju. Svaka vojna industrija ima perspektivu", ističe Šestan.

HS Produkt 95 posto proizvodnje izveze Amerikancima

Uz oklopno vozilo AMV, vojna industrija proizvodi i kvalitetne odore, obuću te puške i pištolje. HS Produkt ima kompletnu ponudu kratkog i dugog naoružanja, a najveći kupac im je SAD gdje izvoze 95 posto proizvodnje, kaže Josip Marinić.

"Mi smo do sada u SAD izvezli oko 1,5 milijun pištolja od kada smo s njima počeli raditi", pojasnio je Marinić. Zanimljiv je podatak kako je hrvatski vojni izvoz sedam puta veći od uvoza, a posljednjih je godina količina izvoza prešla 250 milijuna dolara godišnje. Iako se za domaće potrebe vojske i policije proizvedu manje količine, država značajno podupire rad proizvođača, kaže načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Drago Lovrić.

"Mi smo mali konzument naše vojne opreme. Najveći konzumeri su stranci i mi želimo da to tako i bude. Kroz naše standarde koje postavljamo jako visoko omogućujemo da ta oprema bude zadovoljavajuća za sve na svjetskom tržištu", kaže Lovrić. Tako će, doznajemo, samo u ovoj godini Đuri Đakoviću biti plaćeno između 750 i 780 milijuna kuna, te oko 50 milijuna kuna drugim proizvođačima opreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara