Ina: Prisilnom prodajom plina do sad nam je nanesena šteta veća od 270 milijuna kuna

Foto: Ina

IZ INE su priopćili kako je prisilnom prodajom plina do sad toj kompaniji nanesena šteta veća od 270 milijuna kuna.

"U drugom krugu prisilne prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o., tvrtka MET Croatia jučer je kupila oko 67 milijuna kubika plina po cijeni od 1,28 kn/m3. Trenutno je u podzemnom skladištu oko 3 milijuna kubika plina za daljnju prodaju u sutrašnjem završnom krugu aukcije.

Dosadašnjim prodanim količinama plina, po cijenama znatno nižima od tržišne razine, Ini je uzrokovana šteta u iznosu većem od 270 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija je opetovano tražila produženje roka za zbrinjavanje plina kako bi spriječila daljnju štetu koja joj se nanosi ovim neracionalnim i neodgovornim postupkom PSP d.o.o., što je nažalost odbijeno u više navrata. Naime, PSP d.o.o. nije bio obvezan provesti ovu ili prethodnu prisilnu prodaju jer je plin mogao privremeno ostati u skladištu dok se u potpunosti ne povuče korištenjem dostupnih skladišnih usluga povlačenja plina. Već smo ranije istaknuli kako se time ni na koji način ne bi oštetili drugi korisnici skladišta, a sama tvrtka PSP d.o.o. zaradila bi više na takvoj skladišnoj usluzi nego na naknadi za prisilnu prodaju plina koja iznosi 10 posto od prodajne cijene.

Istaknuli bi smo i iznenađujuće poslovno postupanje kompanija HEP i MET Croatia, koje su kupile Inin plin na ovoj aukciji, znajući na koji način i pod kojim netržišnim uvjetima se prodaje. Nejasno je iz kojih se razloga Ini namjerno i planirano nanosi milijunska šteta te time ograničavaju daljnja ulaganja i ugrožavaju radna mjesta naših zaposlenika.

Kako bi zaštite interese kompanije i buduće poslovanje, INA će poduzeti sve dostupne pravne korake", stoji u priopćenju Ine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara