Indija otvorila prvu javnu banku za žene

Indija otvorila prvu javnu banku za žene

Screenshot: YouTube

INDIJSKI premijer Manmohan Singh otvorio je u utorak prvu javnu banku namijenjenu ženama, koja bi trebala jačati njihovu financijsku sigurnost nakon niza spolnih zločina koji su duboko potresli zemlju.

Bhartiya Mahila Bank (indijska banka za žene), otvorena na jugu Mumbaija (Bombaj) koji je financijska prijestolnica Indije, zapošljavat će žene i ženama odobravati zajmove, no račune će moći otvoriti i muškarci.

Zamisao o osnutku indijske banke za žene iznesena je u veljači kada je zemlja bila u šoku nakon stravičnog grupnog silovanja studentice koja je umrla od zadobivenih ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tužna je stvarnost da su žene u Indiji diskriminirane u domu, školi, na poslu i javnim mjestima. Njihova društvena, politička i ekonomska emancipacija dalek je cilj", rekao je premijer.

Samo 26 posto žena u Indiji ima bankovni račun i zato je "osnutak Bhartiya Mahila Bank mali korak" prema tom cilju, rekao je Singh.

U Indiji djeluju kooperativne banke kojima upravljaju žene i ciljaju na žensku klijentelu, no nova banka je javna i imat će 25 poslovnica do ožujka, odnosno planira za sedam godina otvoriti ih 771.

Ministarstvo financija izdvojilo je za novu banku 10 milijarda rupija (120 milijuna eura).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara