Inflacija u ožujku 3,7 posto: Najviše porasle cijene obuće i odjeće

Ilustracija: Arhiva

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena na temelju čega se računa stopa inflacije, u ožujku su više za 0,3 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine više su za 3,7 posto. U godišnjem prosjeku potrošačke cijene su više za 4,2 posto.

Prošli mjesec inflacija je na godišnjoj razini iznosila 4,9 posto, a u siječnju je dosegnula rekordnih 5,2 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u ožujku su u odnosu na veljaču najviše porasle cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku više za 7,1 posto (nova kolekcija odjeće i obuće), cijene prometa, koje su u prosjeku više za 0,6 posto, cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku više za 0,3 posto, cijene zdravstva, koje su u prosjeku više za 0,2 posto, cijene alkoholnih pića i duhana, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva te cijene ostalih dobara i usluga koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2013., u odnosu na veljaču 2013., ublažile su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku niže za 0,5 posto te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto.


Istodobno su cijene komunikacija, cijene obrazovanja te cijene ugostiteljskih usluga u ožujku u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

Najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2013., u odnosu na veljaču 2013., imale su cijene odjeće i obuće (za 0,41 posto) te cijene prometa (za 0,08 posto), a najveći doprinos padu indeksa imale su cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za -0,15 posto).

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u ožujku 2013. u odnosu na veljaču 2013., u prosjeku su više za 0,4 posto, a cijene usluga ostale su na razini cijena iz veljače.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara