Inicijativa "U ime obitelji" od Ustavnog suda zatražila rok za raspisivanje referenduma

Foto: U ime obitelji

GRAĐANSKA inicijativa "U ime obitelji" objavila je da su Ustavnom sudu uputili Prijedlog za određivanje "razumnog roka u kojem je Sabor dužan raspisati državni referendum, i prije toga, određivanje roka radi provođenja svih postupovnih radnji nužnih prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma".

Iz inicijative su poručili da budući da ni Zakon o referendumu ni Ustav RH ne predviđaju rok u kojem bi referendum trebao biti raspisan, iako bi s obzirom na hrvatsku praksu i standarde EU trebao biti raspisan u roku od osam tjedana, žele izbjeći daljnje odugovlačenje referendumskog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećaju da je od predaje zahtjeva prošlo već više od dva mjeseca, a Sabor nije donio odluku o datumu referenduma.

Ustavnom je sudu tako predloženo da u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga, donese odluku o obvezujućem vremenskom roku za sva državna tijela radi provođenja provjere prikupljenih potpisa birača za referendum te da tu odluku uputi Saboru i da u navedenom roku donese odluku o obvezujućem vremenskom roku za Sabor radi donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

"Takva odluka Ustavnog suda zaštitila bi ustavna prava građana koja su zajamčena u hrvatskom Ustavu i zakonima, u skladu s europskom pravnom stečevinom", naglasili su iz inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara