Institut za strateška istraživanja: Ako je započne, Zapad će izgubiti utrku u naoružavanju Ukrajine

Institut za strateška istraživanja: Ako je započne, Zapad će izgubiti utrku u naoružavanju Ukrajine

Foto: Hina

MEĐUNARODNI institut za strateška istraživanja (IISS) upozorava da Moskva separatiste može naoružati puno brže nego što Sjedinjene Američke Države mogu osnažiti ukrajinsku vojsku.

Svaka američka pošiljka oružja Ukrajini će naići na usklađen i nerazmjeran odgovor Rusije, ocjenjuje vodeći think tank za globalna sigurnosna pitanja.   

Iako administracija američkog predsjednika Obame pruža podršku nastojanjima europskih lidera da dogovore trajno primirje i osiguraju normalizaciju stanja na istoku Ukrajine, dio dužnosnika u Washingtonu, uključujući dolazećeg tajnika za obranu Ashtona Cartera i značajan broj republikanaca, favorizira otvorenu vojnu potporu Ukrajini, piše Guardian.

Ukoliko SAD najavi naoružavanje Ukrajine, Rusija će odmah odgovoriti s otvorenim naoružavanjem separatista, rekao je Ben Barry, bivši brigadir britanske vojske i vodeći stručnjak za kopneno ratovanje IISS-a.  

Rusija "oružje može razmjestiti puno brže od SAD-a", rekao je Barry i dodao da bi američke pošiljke bile "zasjenjene ruskom eskalacijom".

Separatisti ne vide budućnost unutar Ukrajine

Generalni direktor IISS-a John Chipman ukazuje na otpor dijela europskih zemalja, pogotovo Njemačke, prema ideji naoružavanja Kijeva.

"Njemačka vlada ocjenjuje da ne postoji količina oružja koju zapad može dati Kijevu, a da Rusija na to ne pruži adekvatan odgovor. Zbog takvog promišljanja Njemačka zaključuje da naoružavanje Ukrajine nije odgovor," kaže.

IISS nadalje ističe da europski fokus na primirje nema stvarno uporište kod separatista i vlada Ukrajine i Rusije koje razmišljaju strateški s potpuno različitim ciljevima.

"Predsjednik Porošenko je odlučan vratiti istočnu Ukrajini i uspostaviti kontrolu nad čitavom jugoistočnom granicom. S druge strane, Kremlj nema ništa protiv fragmentirane Ukrajine koja se ne može otrgnuti ruskoj orbiti i približiti zapadnim institucijama. Iako bi Moskva mogla prihvatiti postojanje Narodne republike Lugansk i Narodne republike Donjeck unutar postojećih granica, separatisti se tome protive. Oni žele kontrolu čitavih oblasti kako bi ostvarili ekonomsku održivost i odbijaju svoju budućnost vidjeti unutar Ukrajine," ocjenjuje Chipman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara