Inzko upozorio Vijeće sigurnosti UN-a: BiH je i dalje na silaznoj putanji

Screenshot: YouTube

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se stanje u toj zemlji nastavlja pogoršavati a ponovo je upozorio i na istupe dužnosnika iz Republike Srpske koji dovode u pitanje opstanak i teritorijalni integritet BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) u petak je potvrđeno kako je Inzko sukladno svom mandatu Vijeću sigurnosti uputio redovito šestomjesečno izvješće o stanju u BiH za razdoblje od listopada 2013. do travnja 2014. godine u kojemu je istaknuo kako je BiH "nastavila ići silaznom putanjom na kojoj je već osam godina".

Inzko je istaknuo kako politički lideri u BiH još uvijek nisu postigli napredak u vezi s velikim brojem pitanja, uključujući i uvjete za napredak u procesima euroatlantskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dijelu izvješća koji govori o prosvjedima što su započeli u veljači potaknuti nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, Inzko je ocijenio kako je to bio poziv izabranim dužnosnicima i političkim strankama u BiH da promijene politiku a posebice odnos prema korupciji koja podriva javni sektor. Izrazio je žaljenje zbog nasilja koje je izbilo tijekom prosvjeda no istodobno je istaknuo kako se pravo na mirne prosvjede mora podržati.

Visoki predstavnik također je upozorio na "učestalost izjava dužnosnika iz Republike Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju iz OHR-a.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su ustavom zemlje i međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski sporazum. Sukladno ustavu BiH entiteti su sastavni dijelovi ove zemlje i nemaju mogućnost otcjepljenja", stoji u Inzkovu izvješću Vijeću sigurnosti UN.

Visoki predstavnik za BiH će o stanju u toj zemlji izravno govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN najavljenoj za 15. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara