Iračke snage započele operaciju protiv džihadista u rodnom gradu Sadama Huseina

Foto: Hina

IRAČKE snage započele su u utorak operaciju protiv militanata Islamske države u Tikritu, mjestu rođenja bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, potvrdili su vojni izvori.

Snage brzo napreduju s juga no prepreke im predstavljaju mine i snajperski napadi, kazali su vojni i policijski izvori.

Iračke i kurdske snage, uz potporu američkih zračnih udara na položaje sunitskih džihadista, u ponedjeljak su uspjele potisnuti džihadiste Islamske države s mosulske brane.

Ta najveća iračka brana opskrbljuje vodom i strujom najveći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina, a džihadistima je kontrola nad njom omogućavala i da poplave velike gradove nizvodno.

Džihadisti Islamske države 8. kolovoza osvojili su branu u ofenzivi pokrenutoj počekom lipnja.

UNHCR šalje pomoć za raseljene sa sjevera Iraka

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) najavilo je u utorak pokretanje važne operacije humanitarne pomoći za sjever Iraka kao pomoć za pola milijuna raseljenih.

"Suočen s pogoršanjem stanja na sjeveru Iraka, UNHCR pokreće ovog tjedna jednu od najvažnijih operacija podrške u vidu pomoći za gotovo pola milijuna osoba koje su bile primorane pobjeći iz svojih domova", kazao je glasnogovornik organizacije sa sjedištem u Ženevi Adrianom Edwardsom.

Ta opsežna operacija zračnim, pomorskim i cestovim putem počet će u srijedu, istaknuo je on.

Zračni most humanitarne pomoći bit će uspostavljen između Akabe u Jordanu i Erbila u Iraku. Osim toga, UNHCR će usmjeriti pomoć zahvaljujući kopnenim konvojima iz Turske i Jordana. Morem i kopnom pomoć će biti poslana iz Dubaija preko Irana, objasnio je Edwards.

U prvo vrijeme poslat će se 3300 šatora, 20.000 plastičnih pokrivača, 18.500 seta kućanskih pomagala te 16.500 kanistara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara