Irački parlament odgodio izbor predsjednika Iraka: Tko će naslijediti Talabanija?

Foto: Guliver Image/Getty Images

IRAČKI parlament u srijedu je za četvrtak odgodio izbor predsjednika Republike, gotovo tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u travnju, pa se i sastavljanje vlade odgađa na isti rok.

Parlament je odgodio zasjedanje, a da nije počeo proces izbora predsjednika, dužnosti koja po nepisanu pravilu pripada Kurdu.

Budući predsjednik će zamijeniti Džalala Talabanija (80), koji se upravo vratio u Irak nakon 18-mjesečnog liječenja u Njemačkoj.

Nepovjerenje je pomoglo usponu džihadističke sunitske skupine Islamska država u Iraku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvo zasjedanje novog saziva parlamenta, proizašlog iz izbora 30. travnja, završilo je 1. srpnja potpunim neredom. Nakon dviju odgoda proizašlih iz dubokih podjela unutar političke klase, zastupnici su konačno prošli tjedan izabrali predsjednika parlamenta, umjerenog sunitskog političara Salima al-Džuburija.

Podijeljeni parlament, koji pokušava sastaviti koalicije, treba izabrati predsjednika Iraka koji će nakon toga imenovati mandatara za sastav nove vlade.

Blok premijera na odlasku Nurija al Malikija osvojio je najveći broj glasova i on se nada trećem mandatu no kritičari ga optužuju da monopolizira vlast i marginalizira sunite, koji su manjina u Iraku.

Nepovjerenje je pomoglo usponu džihadističke sunitske skupine Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL), srodne Al Kaidi, koja je posljednjih tjedana zaposjela velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara