Iran otkrio svoju najveću bespilotnu letjelicu: Fotros ima doseg od 2000 kilometara

Iran otkrio svoju najveću bespilotnu letjelicu: Fotros ima doseg od 2000 kilometara

Screenshot: YouTube

TIJEKOM ceremonije održane u ponedjeljak Iran je otkrio svoju najveću bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje za koju tvrde ima doseg od 2000 kilometara.

"Bespilotna letjelica Fotros ima doseg od 2000 kilometara te može letjeti na visini od 7,6 kilometara. U zraku može provesti između 16 i 30 sati", kazao je ministar obrane Mohammad Dehgan.

Dehgan tvrdi da je letjelica uspješno testirana te da njen razvoj "dokazuje da sankcije koje nameću neprijatelji nisu prepreka kod napretka obrambene industrije". Letjelica predviđena za izvođenje izvidničkih misija može lansirati i rakete zrak - zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski program bespilotnih letjelica proteklih godina izazvao je veliku zabrinutost kod SAD-a i saveznika. U rujnu je predstavljena bespilotna letjelica "Shahed 129" koja je imala kapacitet od osam projektila i doseg od 1700 kilometara. Iran je objavio i razvoj izvidničke letjelice "Yasser" za koju se vjeruje da je napravljena po uzoru na američku letjelicu "ScanEagle" koju su zarobili prije godinu dana, piše RT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara