Iran predstavio misteriozni "nevidljivi avion"

Iran predstavio misteriozni "nevidljivi avion"

Screenshot i video: YouTube

IRAN je svjetskoj javnosti predstavio misterioznu letjelicu za koju tvrde da se radi o nevidljivom avionu. Letjelica je predstavljena u sklopu proslave kojom se obilježava islamska revolucija iz 1979. godine.

Vijest o iranskom nevidljivom avionu objavili su nacionalna novinska agencija i iranska državna televizija. Radi se o avionu naziva Qaher F-313, što bi u prijevodu značilo "silovit". O kakvoj se točno letjelici radi, za sada nije sasvim jasno.

Špekulira se da bi se moglo raditi o vojnom avionu sličnom, američkom lovcu F22 ili čak o bespilotnoj letjelici tzv. "dronu". Inozemni mediji u svojim izvještajima ističu i mogućnost da se zapravo radi o blefu iranske vlade, odnosno da je javnosti zapravo prezentirana samo nefunkcionalna maketa.

 


 

Iran spreman za nastavak pregovora o nuklearnom programu

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Ekber Salihi izjavio je da je njegova zemlja spremna izravno pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o iranskom nuklearnom programu.

Salihi je tokom govora na jednom od panela na 49. Konferenciji o sigurnosti u Munichu, pregovore predstavnika Irana sa potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom ocijenio kao "korak u budućnost".

"Mi smo spremni za pregovore. Mi nemamo prepreka za to", rekao je Salihi i dodao da je "Iran poduzeo korake u prošlosti, ali da druga strana nije ispunila svoje obaveze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istakao i da je politička nezavisnost, glavni prioritet ove zemlje. Rekao je da se Iran nikada nije povukao iz pregovora o nuklearnom programu, te izrazio podršku za njihov nastavak.

On je dodao kako će prisustvovati nastavku pregovora koji bi trebao biti održan 25. februara u Kazahstanu.

"Želimo biti dio rješenja u Siriji"

Salihi je, govoreći o Siriji, rekao da obje sukobljene strane u toj zemlji čine greške, ali da treba zaustaviti prolijevanje krvi. On je rekao da će vrijeme pokazati tko je u Siriji bio u pravu, a tko nije. Prema Salihijevim riječima, dešavanja u Siriji su veoma tužna i "sirijski narod treba sam donijeti odluke o svojoj budućnosti".

On je istaknuo da se tijekom konferencije Munichu sastao sa liderom opozicije u Siriji Ahmetom Hatipom, te da ga je vijest da je opozicija spremna za pregovore s režimskim snagama, vrlo razveselila.

Podsjetio je i na rečenicu: "Daj ostavku, povuci se i idi", koju su opozicija i neke zemlje uputile sirijskom predsjedniku Basharu al–Assadu.

"Bez obzira na sve greške, kako se može jednom predsjedniku reći da da ostavku. U tom slučaju, s kim će pregovarati? Rješenje je u sirijskom narodu. Pregovori sa Hatipom će biti nastavljeni. Želimo biti dio rješenja", rekao je Salihi.

On je dodao da se prilikom putovanja iz Kaira u Damask sastao sa Assadom i ustvrdio da je sirijski predsjednik spreman za održavanje izbora u ovoj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara