Iran saudijske napade na Jemen nazvao genocidom, poslao ratne brodove u Adenski zaljev

Iran saudijske napade na Jemen nazvao genocidom, poslao ratne brodove u Adenski zaljev

Foto: Hina

IRANSKI vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je u četvrtak genocidom zračne udare koje pod vodstvom Saudijske Arabije predvodi međunarodna koalicija protiv Hutija, šijitskih pobunjenika u Jemenu.

"Agresija Saudijske Arabije protiv Jemena i njegova nedužnog naroda pogreška je", rekao je Hamnei u televizijskom govoru i dodao "To je zločin i genocid koji se mogu suditi na međunarodnim sudovima".

Saudijska Arabija iz te operacije neće izaći kao pobjednica, rekao je Hamnei.

Saudijska Arabija, koju podržavaju sunitske zemlje Perzijskog zaljeva i drugi arapski saveznici, već dva tjedna provodi zračne udare protiv pobunjenih šijitskih Hutija otkako su oni pokrenuli ofenzivu s ciljem osvajanja južne jemenske luke Aden.

Hutiji su unatoč napadima nastavili napredovati u tom drugom po veličini gradu, posljednjem većem uporištu predsjednika Abda-Rabua Mansura Hadija koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju.

Hutiji ušli u središte Adena

Hutiji su u koaliciji s vojnicima lojalnim bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu ušli u središte Adena, ali koalicija tvrdi da je presjekla njihove opskrbne linije i potisnula ih u južnim područjima oko Adena.

Hutiji su dio zajida, šijitske manjine u Jemenu, a njih radikalni sunitski pokreti poput Al Kaide smatraju nevjernicima.

U sukob su se interesno uključile zemlje regije.

Najveća šijitska država Iran, koja podržava Hutije, u srijedu je pozvala na dijalog sve zaraćene strane kako bi se osnovala vlada u kojoj će biti predstavnici svih frakcija čime bi se spriječilo da Al Kaida i Islamska država ovladaju Jemenom.

Iran je uz poziv na dijalog u srijedu u Adenski zaljev poslao i dva svoja ratna broda uz obrazloženje da je njihova zadaća štititi iranske komercijalne brodove od pirata, no promatrači drže da će time dodatno povećati napetosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara