Iranski ministar kulture očajava: U dobre stare dane mogli smo kontrolirati medije, danas nije tako

Iranski ministar kulture očajava: U dobre stare dane mogli smo kontrolirati medije, danas nije tako

Foto: FAH

NOVE tehnologije koje su povezane sa satelitima i internetom kontrolu medija čine nemogućom, rekao je iranski ministar kulture Ali Janati, pozvavši na izmjenu pristupa ovom fenomenu, izvijestila je u nedjelju agencija Isna.

"Kontrola medija s tehničkog ili geografskog stajališta postala je nemoguća, a ne možete spriječiti ni ulazak informacija u zemlju", smatra Janati koji na ovaj način još jedanput prenosi volju vlade predsjednika Hassana Rouhanija da zemlju otvori prema svijetu.

Janati je istaknuo da je "jedan od najboljih načina kontrole javnog mišljenja, nastojati ga pratiti i ne protiviti mu se".

Više ne možemo kontrolirati stvari putem pritiska na medije

"Danas se s razvojem društvenih mreža događaju brojne promjene u razmjeni informacija u oba smjera i mi to ni na koji način ne možemo spriječiti. Prije smo pritiskom na medije uspijevali stvari držati pod kontrolom, no danas to više nije moguće", kazao je Janati.

U Iranu je protuzakonito posjedovati satelitsku televizijsku opremu, no brojni Iranci imaju antene i prijamnike koji im omogućuju praćenje stranih tv programa. Policija ih plijeni čim im uđe u trag.

Janati je rekao da će zahvaljujući razvijenim tehnologijama zapadnih zemalja za dvije do tri godine putem mobilnih telefona biti moguće pratiti oko 2000 satelitskih tv kanala. "U tom slučaju ljudima više neće biti potrebne antene koje će im policija potom zaplijeniti", komentirao je ministar.

Od dolaska na vlast u lipnju 2013. predsjednik Rouhani provodi otvorenu politiku kada je riječ o internetskoj mreži, zbog čega je izložen kritikama konzervativnih političara i sudskih vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara