Irska postaje prva zemlja koja će referendumom ozakoniti istospolne brakove?

Irska postaje prva zemlja koja će referendumom ozakoniti istospolne brakove?

Foto: FAH

IRSKA bi u petak mogla postati prva zemlja svijeta u kojoj će istospolni brakovi dobiti zeleno svjetlo na referendumu. Irci će u petak glasovati o tome hoće li izmijeniti ustavnu definiciju braka i dopustiti vjenčanje istospolnim osobama. Homoseksualnost je u Irskoj bila izvan zakona sve do 1993., a istospolna građanska partnerstva mogu se sklapati od 2011. godine.

Prihvate li Irci izmjenu ustava, Irska će postati prva zemlja koja je istospolni brak ozakonila plebiscitarno. Ankete upućuju na to da će se to dogoditi. Četiri najsvježija ispitivanja javnoga mnijenja daju prednost zagovornicima istospolnog braka, ali su razlike u anketnoj potpori dosta su velike. Po najtješnjoj, istospolni brak prolazi s 53 posto, a najveća je razlika u anketi koja takav rasplet predviđa s čak 69 posto podrške među biračima.

Zrela, ali ponekad i usijana kampanja posljednjih nekoliko tjedana pokazala je široke razlike između mladih i starijih birača, kao i to da tradicionalan i duboko ukorijenjen utjecaj Katoličke Crkve brzo blijedi. Jedan od razloga za to je niz skandala sa svećeničkim zlostavljanjem djece koji su u posljednja dva desetljeća isplivali u Irskoj.

Irske korporacije podijeljene

Referendum je podijelio i korporativnu Irsku: većina irskih kompanija nije htjela zauzeti stranu, ali zato američke tehnološke tvrtke koja zapošljavaju tisuće mladih Iraca zdušno pozivaju da se glasa "za".

Istospolni brak podržava većina političkih stranaka, medija, sindikata, studentskih i sportskih udruga. Brojne slavne osobe ga također podržavaju. Posljednji u nizu je Bono, frontmen U2.

"Brak je ideja koja nadilazi religiju. To nije religijska institucija. Koliko znam, Isus nije bio u braku, a nije niti većina svećenika koji o njemu govore. O braku odlučuju ljudi", rekao je Bono.

Moninne Griffith, čelnica "Bračne jednakosti", udruge koja vodi kampanju za glas "za" kaže da je puna nade. "Bila sam jako toplo dočekana svuda zadnjih tjedana. Poštujem one koji će glasati protiv, ali mnogi s kojima sam razgovarala o njihovim zabrinutostima promijenili su mišljenje".

Istospolni brak kao znak modernoga društva

"Istospolni brak je sve više i više znak modernog društva, a Irska se kreće u tom smjeru", rekla je parlamentarna zastupnica Katherine Zappone, koja također aktivno sudjeluje u kampanji "za".

S time se ne slažu svi.

"Hoćemo li biti prvi naraštaj u povijesti koji će reći da majke i očevi više nisu važni u podizanju djece", rekao je Micheal Neary, nadbiskup Tuama u zapadnoj Irskoj.

Glavna oporbena snaga je savez obiteljskih i vjerskih udruga koji tvrda da će legalizacija istospolnih brakova promjeniti tradicionalnu ideju obitelji na način koji je neprihvatljiv većini irskih građana.

Ankete daju prednost taboru "za"

Premijer Enda Kenny, čija vlada podržava istospolne brakove, pozvao je birače na birališta bez obzira na to kakva su im stajališta. Što veći odaziv žele i katolički biskupi, ali su oni uputili vjernike da glasaju u skladu s tradicionalnim religijskim konceptom braka.

Iako je po anketama tabor "za" u velikoj prednosti, ipak će mnogo toga ovisiti o odazivu.

U Irskoj je razvod braka ozakonjen prije samo 20 godina i to tek u drugom referendumskom pokušaju. Odvjetnik Brian Barrington kže da mnogo toga ovisi o radničkoj klasi, posebno ženama. "To je bio blok koji je odlučio referendum o razvodu prije 20 godina. Oni su prekršili odanost Katoličkoj Crkvi i prešli na drugu stranu. Ankete pokazuju da se taj trend nastavlja". Novinar Quentin Fottrell uz to dodaje je kampanja za istospolne brakove odlično organizirana.

Rezultati u subotu

No, obojica misle da će, s obzirom na ukorijenjenu katoličku tradiciju u zemlji, rezultat ipak biti tješnji nego što sada ankete pokazuju. Prvi rezultati glasovanja očekuju se rano u subotu.

Istospolni brakovi legalizirani su u Nizozemskoj (koja je to učinila prva, u travnju 2001.), Belgiji, Španjolskoj, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Islandu, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, zatim u Kanadi, Argentini, Urugvaju, Južnoj Africi i na Novom Zelandu. Priznaje ga i 37 američkih saveznih država.

Referendumi o istospolnim brakovima posljednjih godina nisu prošli u Sloveniji, Hrvatskoj i Slovačkoj. Hrvatski parlament ozakonio je potom istospolna životna partnerstva koja su u mnogočemu izjednačena s brakom, a slovenski je parlament legalizirao istospolne brakove prije dva mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara