Islamisti zbog umjetničke izložbe divljali cijelu noć: Tunis zbog nereda uvodi policijski sat

Islamisti zbog umjetničke izložbe divljali cijelu noć: Tunis zbog nereda uvodi policijski sat

Foto: AFP

TUNIŠKO ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo je policijski sat u osam regija, uključujući i glavni grad Tunis, zbog nereda koji su tamo izbili u znak protesta protiv kontroverzne umjetničke izložbe.

Izložba je održana u jednoj galeriji u tuniškom predgrađu La Marsa, a na njoj su bile izložene slike nage žene i Mecce, a spornim se pokazao i natpis Alah, koji je bio ispisan mravima. To je neke islamiste natjeralo na pobunu te su upali u galeriju i razrezali "blasfemične" slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sinoćnjih nareda napadnuta je i policijska stanica, kao i zgrade radničkog sindikata i suda. Vlasti su za nerede optužile ultrakonzervativne islamiste, poznate kao Salafite, te su najavili kako će izgrednici platiti za to što su učinili. "Ovo su terorističke grupe koje su izgubile kontrolu, one su potpuno izolirane od društva", kazao je ministar pravosuđa Nourredine Bhiri. Uhićenima će se suditi po antiterorističkom zakonu iz 2003. godine.

Valja napomenuti kako su Salafiti, koji su pozvali Tunižane na pobunu zbog izložbe koja se ruga islamu, poručili da nemaju nikakve veze s neredima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara