Islamistička grupa preuzela odgovornost za ubojstvo izraelskih tinejdžera: Bombardiran Pojas Gaze

Foto: FAH

IZRAELSKA vojska priopćila je da su izraelski borbeni zrakoplovi gađali 34 lokacije u Pojasu Gaze od kojih većina pripada Hamasu. To je, kako tvrde, odgovor na 18 raketa ispaljenih od vikenda na Izrael.

"IDF će nastaviti djelovati s ciljem uspostavljanja mirnog življenja za civile države Izrael. Teroristička organizacija Hamas i njihove podružnice su isključivo odgovorne za sve terorističke aktivnosti koje dolaze sa Pojasa Gaze", rekao je potpukovnik Peter Lerner, glasnogovornik vojske.

Nakon što su u ponedjeljak pronađena tijela trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali, Izrael je obećao da će kazniti Hamas, palestinsku skuppinu koju optužuje za otmicu i ubojstvo mladića.

"Otele su ih i hladnokrvno ubile zvijeri", rekao je u priopćenju nakon što je vojska otkrila tijela mladića nestalih 12. lipnja izraelski premijer Benjamin Netanyahu. "Za njihovu smrt odgovoran je Hamas i za to će i platiti", upozorio je.

Netanyahu je sazvao sjednicu sigurnosnog kabineta na kojoj bi mogla biti donesena odluka o odlučnijim vojnim potezima protiv islamističke grupe koja nije potvrdila, ali ni zanijekala izraelske optužbe.

Na trgu u Tel Avivu na kojemu je 1995. ubijen izraelski premijer Yitzhak Rabin brojni su Izraelci zapalili svijeće u spomen na ubijene tinejdžere. "U ime izraelskog naroda obiteljima stradalih mladića želim poručiti da nam se srca stežu i da cijela nacija tuguje zajedno s vama", stoji u Netanyahuovu priopćenju.

Tijela Gila-Adom Shaera (16), američko-izraelskog državljanina Naftalija Frenkela (16) i Eyala Yifracha (19), učenika židovske vjerske škole, pronađena su u blizini Hebrona, uporišta ekstremista i doma dvojice članova Hamasa koje Izraelci smatraju otmičarima, no još uvijek su na slobodi, rekli su sigurnosni dužnosnici.

"Tijela otetih mladića pronađena su pod hrpom kamenja na jednoj poljani", rekao je vojni glasnogovornik, pukovnik Peter Lerner.

I palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak navečer je nakon informacija o pronalasku tijela nestalih mladića sazvao hitnu sjednicu palestinske uprave, izvijestio je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

"Predsjednik Abbas sazvao je hitnu sjednicu palestinske uprave na kojoj će se razgovarati o posljednjim događajima", rekao je za AFP Abu Rudeina.

Nepoznata skupina preuzela odgovornost za ubojstvo izraelskih tinejdžera

Malo poznata islamistička skupina Ansar as-Davla al-Islamija (Pristaše islamske države) preuzela je odgovornost za ubojstvo trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali i zaprijetila da će "izmasakrirati" Palestinsku samoupravu, objavio je u utorak CNN, pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Ma'an.

Taj je potez dodatno zakomplicirao situaciju jer Izrael od samog početka optužuje Hamas kao autora otmice, dok dužnosnici palestinskog islamističkog pokreta sustavno niječu svaku umiješanost u taj čin.

Izrael je u utorak pokrenuo val zračnih napada na desetke položaja Hamasa u Pojasu Gaze, optužujući taj islamistički pokret za otmicu i ubojstvo trojice učenika židovske vjerske škole blizu Hebrona na Zapadnoj obali.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će Hamas platiti nakon što su mrtvi tinejdžeri u ponedjeljak pronađeni ispod gonile kamenja nedaleko od Hebrona.

Izraelski sigurnosni kabinet, koji se sastao u ponedjeljak kasno navečer i novu bi sjednicu trebao održati u utorak, bio je podijeljen oko razmjera akcije u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekli su dužnosnici.

Vojska je priopćila da su zrakoplovi napali 34 lokacije, od kojih većina pripada Hamasu, iako se u priopćenju napadi ne povezuju s otmicom. Palestinski liječnici su izjavili da su dvije osobe lakše ranjene.

Prema podacima izraelske vojske, Palestinci su iz Pojasa Gaze ispalili 18 raketa u posljednja dva dana.

Pogreb Gila-Adom Shaera (16), američko-izraelskog državljanina Naftalija Frenkela (16) i Eyala Yifracha (19), koji su nestali 12. lipnja, trebao bi se održati u utorak u izraelskom gradu Modi'in.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara