Islamistički sirijski pobunjenici napali jedno od zadnjih mjesta na svijetu gdje se još govori Isusovim jezikom

Ilustracija: Google Maps

MILITANTNA skupina povezana s al-Kaidom napala je u srijedu pretežno kršćansko stanovništvo planinskog sela Maalouli u zapadnoj Siriji koje simpatizira režim predsjednika Bašara al-Asada, javlja RT.

Napad je počeo u zoru kada se pripadnik skupine Jabhat al-Nusra raznio pokraj vladine kontrolne točke na ulazu u selo, objavile su obje strane.

Maaloula je selo od oko dvije tisuće stanovnika koje se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Damaska. Iz njega potječu najstarije kršćanske relikvije, a ono samo je poznata destinacija hodočasnika. Međutim, posebno se ističe po tome što je jedno od malobrojnih mjesta gdje se još govori aramejskim - biblijskim jezikom kojim je, kako se smatra, govorio i Isus Krist. U Maalouli stoljećima žive različite vjerske i etničke skupine te selo zbog toga predstavlja simbol tolerancije i suživota. Najviše je grkokatolika, pravoslavaca i muslimana.

Granatirali crkvu

Nakon bombaša samoubojice, pobunjeni pripadnici al-Nusre otvorili su vatru te kasnije uspjeli zauzeti kontrolnu točku i hotel. U napadu su ubili osam sirijskih vojnika. S hotela na vrhu brda granatirali su selo te oko 80 ljudi natjerali da potraže spas u tamošnjem samostanu, rekla je opatica za Associated Press. Militanti su upali u selo te gađali kršćanske crkve minobacačima. U Hramu svetoga proroka Ilije buknula je vatra, a zgrada je oštećena.

Papa Franjo danas je ponovio apel kojim moli sukobljene strane da ne ulaze u rat, a napad na povijesnu baštinu važnu za razvoj čitave zapadne kulture nije došao do ušiju državnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara