Islamska država zadala veliki poraz Kurdima: Zauzeli najveću iračku branu Mosul, naftno polje i tri grada

Screenshot: YouTube

BORCI Islamske države zauzeli su u nedjelju najveću iračku branu, naftno polje i tri grada nakon što su zadali prvi veliki vojni poraz kurdskim snagama otkako su u lipnju poharali regiju.

Zauzimanje brane Mosul u ofenzivi koja je trajala 24 sata omogućuje sunitima da poplave glavne iračke gradove i povećava uloge u njihovu pokušaju svrgavanja šijitske vlade premijera Nurija al-Malikija.

Islamska država, koja šijite smatra nevjernicima koji zaslužuju smrt zauzela je i tri grada te naftno polje Ain Zalah, koje je postalo peto naftno polje pod kontrolom pobunjenika.

S jakim kurdski otporom suočili su se samo na početku najnovije ofenzive kada su zauzimali grad Zumar. Islamisti su potom podigli svoje crne zastave, ritual koji obično prethodi masovnim egzekucijama zarobljenih protivnika i uvođenju ideologije koju čak i al Kaida smatra pretjeranom.

Skupina, koja je proglasila kalifat u dijelovima Iraka i Sirije predstavlja najveću prijetnju stabilnosti Iraka, članice OPEC-a od pada Sadama Husseina 2003.

Budući da su tisuće iračkih vojnika pobjegle pred islamističkom ofenzivom, šijitske milicije i kurdski borci postali su ključni za obranu od militanata koji su zaprijetili osvajanjem Bagdada.

No, subotnje borbe dovele su u pitanje učinkovitost kurdskih boraca i dodatnom su pritisku izložile iračke čelnike da što prije osnuju široku vladu sposobnu suprotstaviti se Islamističkoj državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara