Ispite državne mature prijavilo oko 40 tisuća pristupnika: Najviše prijava za ispit matematike za osnovnu razinu

Screenshot: drzavnamatura.skole.hr

U PETAK, 1. veljače, završio je rok za prijavu državne mature u školskoj godini 2012./2013. Doznajemo da je završni ispit prijavilo oko 40 tisuća pristupnika.

Oko 40 tisuća pristupnika prijavilo je ispite državne mature Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Od toga je 32 927 učenika 4. razreda gimnazija, četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, doznajemo od ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke. Oko 7000 pristupnika su i oni koji su ranije završili školovanje ili dolaze iz inozemstva (neki već studiraju ali žele promijeniti studij) i oni će polagati jedan ili više ispita za potrebe rangiranja na visoka učilišta.

Kao i prošle godine najviše prijava ima za ispit matematike za osnovnu B razinu kojeg je prijavilo 27482 pristupnika.

Kako doznajemo iz Nacionalnog centra, najviše je prijava za državnu maturu bilo zadnja dva dana kada su neki i mijenjali prijavljene ispite. Iako je prošle godine bilo manjih problema oko ispitnih pitanja iz Hrvatskog jezika, iz Centra poručuju kako su svi pristupnici na kraju bili zadovoljni svojim rezultatima pa tako i ispitima. "Centar kao i svake godine dosad unapređuje svoje postupke i procedure", poručuju. Podsjetimo, polaganje državne mature u ljetnom roku ove školske godine provodit će se od 21. svibnja do 11. lipnja. U cijeloj državi državna matura bit će održana u isto vrijeme, pod jednakim uvjetima i kriterijima za sve učenike. Ispite državne mature u suradnji sa školama organizira i provodi vanjsko tijelo - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Polaganju mature pristupaju svi učenici gimnazija kao i četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola koji namjeravaju upisati studij na fakultetu, a koji su s uspjehom završili četvrti razred.

Rok za dostavu dokumentacije potrebne za prijavu ispita državne mature Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (za kandidate koji su prijavili ispite i imaju obvezu slanja dokumentacije) te potpisanih prijavnica za ispite državne mature završava 15. veljače 2013.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara