Ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu podignuta hrvatska zastava

Ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu podignuta hrvatska zastava

Foto: Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell

PODIZANJEM zastava Hrvatske i Europske unije ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu svečano je obilježeno pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

"Danas je za Hrvatsku povijesni dan, dan radosti koji sa Hrvatskom dijeli cijela Europa", rekao je na svečanosti predsjednik Sabora Josip Leko.

"Danas je Hrvatska 28. članica Europske unije i ovaj svečani čin podizanja hrvatske zastave ispred predstavničkog doma, tijela građana Unije zapravo znači da je Hrvatska ponovo osigurala svoje mjesto unutar europske obitelji", izjavio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ima duboke korijene u europskom kulturnom i civilizacijskom krugu, te podupire temelje i vrijednosti koji proizlaze iz europske povijesti, a koja su prepoznatljivi elementi i njenog identiteta, rekao je Leko. Naglasio je također da je Hrvatska od samostalnosti prošla dug proces reformi, koristeći norme i standarde EU koja je i sama ostvarena kroz težak rad. No, upozorio je Leko da EU nije samo djelo političkih vođa već i građana, dodavši kako je ona još uvijek u izgradnji.

"Danas kao njeni građani i mi Hrvati preuzimamo dio odgovornosti za Uniju i možemobiti ponosni na sve ono što je EU bila postigla. Ta sva postignuća trebamo zajednički čuvati i njegovati za našu zajedničku budućnost. U ovom povijesnom trenutku osjećam se ponosno, posebno privilegiran predstavljati moju zemlju Hrvatsku te mi je iznimna čast predati hrvatsku zastavu koja će zauzeti svoje mjesto među ostalih 27 zastava kako bi svjedočila našu privrženost europskom identitetu, vrijednostima i zajedništvu", naglasio je Leko.

Predsjednik Europskog Martin Schulz naglasio je kako ovo predivan dan za Europu, povijesni trenutak za Hrvatsku i signal nade za budućnost jake i ujedinjene EU.

Nakon podizanja zastave Hrvatske pozdravljeno je i 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Podsjećamo, to su Biljana Borzan, Marin Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula, Nikola Vuljanić, Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara