"Ispričavam se na ovom malom performansu vražjeg odvjetnika": Imovinske kartice sudaca ponovno zaintrigirale premijera

"Ispričavam se na ovom malom performansu vražjeg odvjetnika": Imovinske kartice sudaca ponovno zaintrigirale premijera

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić i premijer Zoran Milanović osvrnuli su se na imovinske kartice sudaca. Podsjetimo, bila je to tema i na jednoj od prošlih sjednica kada je predstavljen nacrt prijedloga Zakona o sudovima, gdje je jedna od odredbi da imovinske kartice sudaca moraju biti dostupne javnosti u roku od osam dana nakon nečijeg zahtjeva. Prilikom rasprave o amandmanima na Konačni prijedlog Zakona o sudovima, premijer Milanović upitao je ministra Miljenića "je l` s imovinskim karticama sudaca sve u redu".

"Zašto vas to pitam, osim što čitamo sudačke presude, čitamo i intervjue. Pa sam vidio na dva mjesta da je glavna strepnja bila da hrvatska javnost nije dovoljno zrela za to. To je doista rečeno dva puta, volio bi da se to napiše u jednoj presudi ili da to vi izjavite, da hrvatska javnost ili građani nisu dovoljno zreli da bi se s tim nosili. Drugim riječima da su glupi. Pa me zanima što ima s tim", upitao je Milanović, a Miljenić mu odgovorio da nema ništa i da prihvaćeno zakonsko rješenje stoji, odnosno da Državno sudbeno vijeće u roku osam dana mora karticu napraviti dostupnu onome tko ju je zatražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je rekao da je razlika postojala jer je do sada svatko tko je zatražio imovinsku karticu nekog suda morao obrazložiti svoj zahtjev koji bi uglavnom bio odbijen. "Ljudi su bili demotivirani", ustvrdio je premijer i rekao da sada razlog može biti i znatiželja baš kao za bilo čiju, pa i karticu premijera ili nekog ministra. "Ne, razlika je, naše su kartice na webu i kao što znate do njih dolazite klikom miša", rekao je Miljenić, na što mu je Milanović uzvratio da se do sudačkih imovinskih kartica dolazi za osam dana i ne vidi razliku.

Miljenić je potom pojasnio da će DSV voditi računa o aspektima koji mogu ugroziti nečiju sigurnost, odnosno da će voditi računa o adresama, podacima o djeci i slično. "Zato se i nije išlo na web", rekao je Miljenić, a nakon još nekoliko dodatnih pojašnjenja, Milanović se ispričao na "performansu". "Ispričavam se na ovom malom performansu vražjeg odvjetnika, no trebam postaviti ta pitanja jer mislim da su od interesa za javnost", rekao je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara