Istarski zeleni i Hrvatski laburisti podržali referendum o Plominu 3: Hoće li IDS raditi probleme Čačiću?

Foto: Goran Šebelić / Cropix

DVA dana nakon što je IDS, stranka Kukuriku koalicije, zatražila raspisivanje referenduma o projektu izgradnje termoelektrane Plomin 3, podršku izjašnjavanju građana su dali i istarski zeleni te Hrvatski laburisti.

"O termoelektrani Plomin treba se raspravljati u skupštini Istarske županije i donositi odluke na osnovi prethodnog izjašnjavanja građana na referendumu", kazao je predsjednik Zelenog saveza Josip Antun Rupnik, piše HRT.

"Referendum može raspisati samo Sabor"

Saborska zastupnica laburista Nansi Tireli je kazala da će se zauzimati za referendum, jer bi građani trebali odlučiti što žele. "No lokalna uprava i samouprava neće moću raspisati referendum, to može učiniti samo Sabor jer je riječ o projektu važnom za državu", kazala je Tireli.

Savjet IDS-a je prije dva dana donio zaključak da se o projektu Plomin 3 građani Istre trebaju očitovati na referendumu. U obrazloženju su napisali da prema "Županijskom Prostornom planu moguća je gradnja Termoelektrane na plin, a Vlada RH je bez ikakve suglasnosti sa Županijom već raspisala natječaj za Termoelektranu Plomin 3 na ugljen".

Čačić davno rekao "ide taj Plomin"

"Obzirom da prema pozitivnim zakonskim propisima RH, resorno ministarstvo bez obaveze i pitanja i suglasnosti općina, gradova i županije može samostalno izdati građevinsku dozvolu (potvrdu glavnog projekta) za termoelektranu, IDS predlaže referendum", zaključili su iz stranke.

To bi moglo izazvati buru u koaliciji, jer je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić već odavno kazao da "ide taj Plomin", a sve najave govore kako će on biti na ugljen. Iako se mnogi tome protive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara