Istraga: Bivši ciparski predsjednik Christofias glavni krivac za krizu te zemlje; Christofias: Istraga je nezakonita, krive su banke

Foto: scx.hu

NEZAVISNA istraga provedena na Cipru pokazala je da je bivši predsjednik te zemlje, Dimitris Christofias, glavni "krivac" za financijsku krizu koja Cipar dovela na rub bankrota i rezultirala bolnim financijskim spasom, javlja Cyprus Mail.

Tročlana komisija zaključila je da je Christofias vodio neodgovornu ekonomsku politiku, ignorirao upozorenja u vezi s potrošnjom i otežao situaciju time što je odlagao pregovore o međunarodnoj pomoći.
 
Christofias je ranije naveo da je istraga "nezakonita", a izvješće povjerenstva "pun neistina i tračeva, koji služe kao paravan za stvarne krivce, odnosno banke".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cipar je u ožujku s europskim partnerima i Međunarodnim monetarnim fondom dogovorio program pomoći, u okviru kojeg su vlasnici neosiguranih depozita u dvije najveće banke pretrpjeli ogromne gubitke, što je dovelo do pada povjerenja u banke i uvođenja strogih kontrola kapitala da bi se spriječio masovni odljev novca iz zemlje.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara