Istraga u tijeku: Ima li Srbija pravo na dionice Zagrebačke banke?

Foto: Arhiva

ISTRAGA o slučaju Zagrebačke banke je u tijeku, potvrdio je u petak novinarima potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, u povodu nagađanja u medijima o odnosima vlasničkog udjela banaka iz Srbije i mogućnosti da srpska strana ostane bez najmanje dvije milijarde eura u Zagrebačkoj banci.

Vučić je, ne navodeći pojedinosti, najavio da će javnosti uskoro biti predočena saznanja iz istrage koju su potaknule tvrdnje ministra građevinarstva Velimira Ilića da je Srbija “svojom krivnjom ostala uskraćena za oko dvije milijarde eura, koliko su vrijedile njezine dionice u trenutku privatizacije Zagrebačke banke 29. prosinca 1989.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dokumentu u koji je agencija Tanjug, kako tvrdi, imala uvid, navodi se da je Srbija dopisom javnog pravobraniteljstva Općem građanskom sudu u Zagrebu 2008. praktično odustala od svojih prava na dionice u Zagrebačkoj banci.

Javno pravobraniteljstvo Srbije, međutim, zanijekalo je točnost Ilićevih tvrdnji inzistirajući da navodno rješenje pravobraniteljstva nije ni postojalo, te da nikada nije ni donijeto, a da je ministar Ilić dokumente pogrešno protumačio.

Pravobraniteljstvo precizira da je spor pred sudom u Zagrebu građanska parnica u kojoj Srbija nije stranka, te da se taj sudski proces ne tiče utvrđivanja vlasništva nekadašnje beogradske Jugobanke u Zagrebačkoj banci.

“Večernje novosti” su ovaj tjedan objavile da će srbijanska vlada o slučaju vlasničkog udjela Srbije u Zagrebačkoj banci raspravljati u petak, ali je sjednica vlade najavljena za ponedjeljak i za sada nema najava da će ova točka biti na dnevnom redu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara