Istraživanje Instituta za javne financije pokazalo: Lokalne jedinice skrivaju proračune od građana

 Foto: scx.hu

INSTITUT za javne financije objavio je rad u kojem se analizira otvorenost proračuna lokalne i regionalne uprave. Katarina Ott, Mihaela Bronić i Miroslav Petrušić u svom radu pokazuju koliko su informacije o financijama, odnosni proračunima županija, gradova i općina, dostupni građanima.

Istraživanje je pokazalo da razina otvorenosti lokalnih proračuna vrlo niska, rijetke se se lokalne jedinice trude građanima približiti proračun, brojne jedinice imaju manjkave internetske stranice, a neke ih općine ni nemaju.
 
Za bolju otvorenost lokalnih proračuna neophodna je reforma sustava lokalnih jedinica, čvršća suradnja Vlade i ministarstva financija sa zajednicom županija te udrugama gradova i općina u poticanju otvorenosti njihovih proračuna, bolja kontrola otvorenosti proračuna lokalnih jedinica, te napori samih jedinica da pravovremeno objavljuju proračunske dokumente i bitno poprave kvalitetu internetskih stranica, ističu autori studije.
 
Istraživanjem je obuhvaćeno 20 županija, 127 gradova i uzorak od 100 od ukupno 429 općina.
Promatrano u postocima, stanje je najlošije u općinama – gotovo 60 posto općina iz uzorka ima razinu otvorenosti nula, što znači da na svojim internet stranicama nisu objavile niti jedan od dokumenata koji su obuhvaćeni istraživanjem (prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane).
 
Kod županija i gradova prevladavaju one koje su objavile tek po jedan dokument.
Izglasani proračun na svojim internetskim stranicama nije objavilo 40 posto županija, 25 posto gradova i 60 posto općina. Važno je napomenuti da dio općina i gradova objavljuje izglasani proračun u županijskom glasniku, ali ne i na svojoj internet stranici. Općine i gradovi koje na svojim stranicama imaju direktan link na proračun objavljen u lokalnom glasniku, tretirane su kao da ga objavljuju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Lokalne jedinice koje su na svojim stranicama objavile analizirane proračunske dokumente u 2013. g, u % ( izvor: IJF )
 
Zbog, barem zasad, deklarativne nezavisnosti lokalnih jedinica ni vlada ni Ministarstvo financija ne mogu lokalnim zajednicama nametati posebne zahtjeve, već im samo davati određene preporuke. Stoga bi morali ostvariti čvršću suradnju sa zajednicom županija i udrugama gradova i općina koje bi svoje članice trebale poticati na veću proračunsku otvorenost, zaključuje se u Analizi.
 
Cjelokupan rad možete pronaći na linku ( .pdf ) 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara