Italija: Evo kako raste organizirani zločin u zemlji pogođenoj gospodarskom krizom

Foto: dicearco.it

PODUZETNIČKE udruge u Italiji upozoravaju da gospodarska kriza u toj zemlji pogoduje organiziranom zločinu, budući sve veći broj ljudi uzima zajmove od kamatara.

Zbog visoke nezaposlenosti, kamatarenje cvate posebice na jugu Italije, u kojemu je razgranata mreža organiziranog zločina. Posebno su ugrožene regije Kampanija i Kalabrija. Najmanje problema sa zelenaštvom javlja se na sjeveru zemlje, proizlazi iz istraživanja što ga je provela obrtnička udruga CGIA.

U protekle dvije godine, ukupni iznos kredita što su ih banke dale fizičkim osobama i poduzećima u Italiji bio je manji za 100 milijardi eura u odnosu na dvogodišnje razdoblje prije toga. Krediti privatnim osobama smanjeni su za 1,9 posto, a poduzećima za 8,8 posto. Istodobno je porastao broj loših kredita i popeo se na rekordnu razinu od 168 milijardi eura.

Zbog poreznog pritiska sve veći broj poduzetnika, najčešće manjih, traži izlaz u suradnji s kamatarima i tako pada u njihove ruke. CGIA smatra da je broj prijava protiv kamatara premali u odnosu na stvarni broj njihovih "poslova".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara