Italija platila višemilijunsku otkupninu za mlade humanitarke koje je otela Al Nusra

Italija platila višemilijunsku otkupninu za mlade humanitarke koje je otela Al Nusra

Screenshot: YouTube

GRETA RAMELLI i Vanessa Marzullo nestale su u srpnju u sirijskom gradu Alepu gdje su radile na humanitarnom projektu. Odgovornost za njihovu otmicu preuzela je skupina Al Nusra povezana s terorističkom organizacijom Al Kaidom.

> Talijani šokirani otmicom: Al Nusra objavila snimke dvije zatočene Talijanke

Iz ureda talijanskog premijera Mattea Renzija u četvrtak navečer javljaju da su mlade žene oslobođene, no detalji o količini novca isplaćenog otmičarima nisu ponuđeni.

"Vanessa Marzullo i Greta Ramelli su slobodne i uskoro će se vratiti u Italiju," piše u tweetu premijerovog ureda.

Talijanski parlament je na vijest reagirao spontanim aplauzom dok je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini putem tweetera također izrazila "radost zbog #VanessaandGreta i njihovih obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na sigurnosne izvore Guardian piše da su žene oslobođene nakon isplate višemilijunske otkupnine u dolarima. Medijska grupa Al Alan sa sjedištem u Dubaiju javlja da je riječ o iznosu od 12 milijuna dolara, no izvješće nije potvrđeno od neovisnih izvora.

Europske vlade pokazuju puno više volje od Sjedinjenih Američkih Država da odgovore na zahtjeve otmičara oko čega se povela intenzivna rasprava nakon dekapitacija nekolicine Amerikanaca koje su počinili ekstremisti IS-a.

Američka riznica je u 2012. godini procijenila da su otmice civila i otkupnine postale značajan izvor prihoda za financiranje terorističkih aktivnosti. U razdoblju između 2004. i 2012. godine terorističke organizacije su putem otmica prikupile oko 120 milijuna dolara.

Marzullo i Ramelli su u talijanskom tisku opisane kao idealistkinje koje su pokrenule Projekt Horryaty s ciljem dostave lijekova u ratna žarišta iako su ih roditelji preklinjali da ne putuju u krizna područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara