Ivan Sinčić: Mi smo u drugoj vrsti rata koji Karamarka ne zanima, a to je ekonomska okupacija

Ivan Sinčić: Mi smo u drugoj vrsti rata koji Karamarka ne zanima, a to je ekonomska okupacija

Screenshot: N1

GOST Novog dana na N1 bio je bivši predsjednički kandidat Ivan Sinčić, koji je komentirao najave raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Malo me to iznenadilo. Nije se nikada dogodilo da smo imali prijevremene izbore. Mislim da je sve moguće, ali vjerujem da će biti krajem godine. Ne bi bilo dobro za vladajuću većinu da se raspuste prije ljeta. Zašto bi se išlo na prijevremene izbore kada se još osjećaju efekti požarnih mjera koje je donijela Vlada. Ti efekti će se izgubiti kako vrijeme prolazi".

"Prema našim procjenama mi smo na oko desetak posto podrške birača u svim izbornim jedinicama i u laganom smo rastu. Spremni smo za sve opcije", kaže Sinčić.

Sinčić je rekao da Živi zid misli izaći i na lokalne izbore, ali u onim gradovima u kojima su najspremniji poput Raba, Paga, Dubrovnika i drugih, a kaže i da imaju oko 8 tisuća članova.

"Ivo Josipović je potrošen u političkom smislu, i ne smatram ga konkurencijom"


Sinčić je komentirao i mogućnost koaliranja na izborima.

"Do izbora je svašta moguće. Mi možemo surađivati s novim opcijama koje su neokaljane. Otvoreni smo za suradnju. Zasad smo samo u nekim razgovorima s nizom nezavisnih lista i malim strankama".

Živi zid ne vidi bivšeg predsjednika Ivu Josipovića kao moguću konkurenciju na parlamentarnim izborima.

"Ne. Sjetimo se samo Milana Bandića. On na parlamentarnim izborima nije uspio prijeći prag. Potpuno je druga tehnologija izbora i struktura glasova. Smatram da je Ivo Josipović pokazao u tih pet godina koliko može i da je potrošen u političkom smislu, da nema što ponuditi i narod će to prepoznati".

"Očekivao sam da se Ivo Josipović vrati u SDP. Ovaj manevar je neobičan i vidjet ćemo u kojem će smjeru otići. Ne smatram ga konkurencijom".

O Grabar Kitarović: Ako bude nekih poziva mislim da se neću odazvati

Sinčić se osvrnuo i na prve korake nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Bilo je puno priče oko preseljenja u Visoku. No predsjednik nema gdje otići. Ili će biti ta Visoka ili Pantovčak. Na kraju će vjerojatno biti Pantovčak. Na neki način to je iznevjereno obećanje. Bilo je nerealno očekivati da će predsjednik tamo otići. Ured predsjednika na Pantovčaku je stvarno prikladan. Ti troškovi nisu toliko visoki, ali bi se s tim novcem moglo puno više napraviti", rekao je.

"Očekivano je da predsjednik poziva na dijalog. To je dužnost svakog predsjednika. Ako bude nekih poziva mislim da se neću odazvati. Eventualno ako se bude tražilo moje mišljenje ja ću svakako preporučiti savjete iako ne očekujem da će biti prihvaćeni".

Smatra i da je uklanjanje biste Josipa Broza Tita posve nebitno pitanje i da u državi imamo puno veće probleme od toga. Sinčić je komentirao i mogućnost suradnje nove predsjednice i Milanovićeve vlade.

"Mislim da predsjednica u odnosu na ovu Vladu ne može donijeti nikakve promjene. Oni su svi dio istog sustava", rekao je.

O izjavi Tomislava Karamarka o novom Domovinskom ratu kaže da je neprimjerena.

"Mi smo u drugoj vrsti rata koji Karamarka ne zanima, a to je ekonomska okupacija".

"Spremni smo brodicama bojkotirati bušenje nafte"

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja, ali i protuprosvjed koji je održan u Zagrebu.

"Mislim da tu nema strana. Ne trebaju nam nove podjele. Htio bih da se prosvjednici udruže i da zajedno rade na deložaciji i da usmjerimo tu energiju na pitanja koja su važna za druge građane."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara