Iz Sirije pobjeglo više od tri milijuna ljudi: "Ovo je najveća humanitarna kriza naše ere"

Foto: Hina

UN-OVA agencija za izbjeglice objavila je kako je zbog rata iz Sirije izbjeglo više od tri milijuna ljudi te su to nazvali "najvećom humanitarnom krizom naše ere".

Najviše osoba prebjeglo je u susjedne zemlje, a samo u Lebanonu oko 1,17 milijuna Sirijaca traži utočište. Više od 190 tisuća civila ubijeno je u trogodišnjem građanskom ratu u Siriji, piše BBC.

Situacija u zemlji se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci kada je napredovala Islamska država koja kontrolira velika područja u Siriji i Iraku. UNHCR je objavio kako je svaki osmi Sirijac napustio zemlju te da je unutar Sirije raseljeno više od 6,5 milijuna ljudi, a pola od njih su djeca.

Bande traže mito za prolaz

Obiteljima koje se odluče napustiti Siriji postaje sve teže. Oružane bande zahtijevaju mito kako bi ih pustili, a neke su obitelji provele i godinu dana bježeći od sela do sela prije nego su uspjele izaći iz zemlje.

Susjedne zemlje tvrde kako je broj izbjeglica u njihovim zemljama veći i to za nekoliko stotina tisuća što im predstavlja ogroman pritisak.

"Sirijska kriza postala je najveća humanitarna kriza naše ere. Svijet ne uspijeva zadovoljiti potrebe izbjeglica i zemlje u kojima se nalaze", izjavio je Antonio Guterres, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Broj izbjeglica izvan Sirije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanon: 1,175,504

Turska: 832,508

Jordan: 613,252

Irak: 215,369

Egipat: 139,090

Sjeverna Afrika: 23,367

6.5 milijuna je raseljeno unutar zemlje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara