Izbjegao smrtnu kaznu: 84-godišnji Mubarak osuđen na doživotni zatvor!

Izbjegao smrtnu kaznu: 84-godišnji Mubarak osuđen na doživotni zatvor!

Foto: AFP

SUD u Kairu proglasio je krivim bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka za sudjelovanje u ubojstvima prosvjednika tijekom nemira i državnog udara prošle godine. Osuđen je na doživotni zatvor.

Sud je zaključio da su Mubarak i bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly krivi za pucanje u prosvjednike kojih je tijekom nemira ubijeno oko 850. I Adly je osuđen na doživotni zatvor. Najstroža kazna koju im je sud mogao odrediti bila je smrtna kazna.

Presuda je popraćena vikanjem i metežom u sudnici, ponajprije zbog toga što je sud odlučio osloboditi krivnje ostalu četvoricu optuženika koje javnost također krivi za smrt prosvjednika. Među oslobođenima su i Mubarakovi sinovi Alaa i Gamal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredi nakon presude

Ispred zgrade su se okupili brojni rođaci ubijenih prosvjednika koji su najprije pozdravili presudu Mubaraku, da bi se ubrzo razbjesnili kada su čuli oslobađajuću presudu pomoćnicima tadašnjeg ministra unutarnjih poslova. Došlo je i do sukoba s interventnom policijom. Kako javlja BBC, neredi su zabilježeni i u Suezu.

Sudac Ahmed Refaat naglasio je da je 10-mjesečno suđenje bilo pravedno te da je egipatski narod 30 godina patio "u tami Mubarakova režima". Čitajući presudu, sudac je rekao da Mubarak i Adly nisu zaustavili snage sigurnosti u korištenju bojevog streljiva tijekom sukoba s nenaoružanim prosvjednicima.

Podsjećamo, Mubarak je Egiptom vladao 30 godina, a s vlasti je odstupio nakon velikih i oštrih prosvjeda građana u prvom dijelu prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara