Izborna šutnja traje do sutra u 19 sati: Prijavite tko je krši

Ilustracija: Hina

SUBOTA i nedjelja dani su izborne šutnje za predsjedničke izbore, 28. prosinca, na kojima će birači odlučivati tko će od četvero kandidata idućih pet godina biti na čelu države.

Izborna šutnja počinje s prvim minutama subote, 27. prosinca, a završava u nedjelju, 28. prosinca u 19 sati. Sve što su željeli poručiti javnosti kandidati su poručili u proteklih 18 dana, koliko je službeno trajala predsjednička kampanja.

Izborna šutnja vrijeme je u kojem je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora.

Šutnja i na društvenim mrežama

Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju promidžbene SMS-ove ili e-mailove, da ne distribuiraju letke.

Izborni su sudionici pozvani da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

Nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike određeno je da šutnja i na tim izborima završava u 19 sati, pa se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio svoje rezultate.

Već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama bit će dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Više od 21 tisuće promatrača

"Apeliramo da se tijekom izborne šutnje suzdrže od bilo kakvih izjava i skupova. Također, i od slanja sms poruka ili mailova biračima, jer i to na neki način predstavlja izbornu promidžbu i ostavlja jedan loš dojam o kršenju izborne šutnje od strane kandidata", kazala je potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić.

U DIP-u pozdravljaju činjenicu da će izbore pratiti i izniman broj promatrača, njih više od 21 tisuća iz nevladinih udruga i političkih stranaka, napominje Ćufar Šarić.

"Preko 21 tisuća promatrača. Pretpostavljamo da će to biti zalog za sigurnost i da se dokaže da su zaista neutemeljene priče o, da tako kažem pod navodnicima 'krađi glasova', jer zaista se ona dosada nije nikad događala. A tako će isto ostati ubuduće".

Na biračkim listićima abecednim redom bit će navedeni četvero pretendenata za Pantovčak. Biračima preostaje zaokružiti samo jednog favorita.

"Svi ostali listići, ako se zaokruže dva ili više kandidata, ako se precrtaju ili dopisuju imena, predstavljat će nevažeće listiće i neće se ubrajati među glasove za bilo kojeg kandidata", podsjeća potpredsjednica DIP-a.

Najveći posao tek slijedi po zatvaranju birališta u 19 sati. Nakon što s biračkih mjesta stignu rezultati glasanja, Državno izborno povjerenstvo s prvim podacima trebao bi izaći oko 20 sati.

Transparency International pozvao birače da izađu na izbore

Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je birače u subotu, na dan izborne šutnje, da izađu na izbore, a promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila.

"Sada je odgovornost na svima nama – građanima i biračima Republike Hrvatske. Građani su ti koji imaju pravo odabrati onoga koji će dostojno, pravedno i pošteno osvojiti najviše glasova kako bi bio izabran na ovu dužnost. Imamo unaprijed određena pravila natjecanja i dostupan nam je izbor između više kandidata. Potrebna nam je građanska odgovornost koju kao društvo moramo osvijestiti. Snaga hrvatskih građana nalazi se na svakom glasačkom listiću i ispred svake izborne kutije. Građani su ti koji imaju pravo svojim glasom pokazati koga žele na čelu institucije predsjednika odlučujući po svojoj savjesti, ali istovremeno snoseći odgovornost da će izabrati osobu koja mora biti po svom djelovanju i ponašanju primjer svima nama", poručila je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Drugi krug za 14 dana

Za naklonost birača u nedjelju se bore aktualni predsjednik Ivo Josipović, pravnik i glazbenik (SDP); Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) bivša ministrica i diplomatkinja; ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača.

Predsjednik države bira se većinom glasova svih izašlih birača (50 posto plus jedan glas), a ako nitko od četvero kandidata ne dobije takvu većinu, izbori će se ponoviti za 14 dana, dakle 11. siječnja. U drugi će krug, u tom slučaju, dvoje kandidata koji u prvom dobiju najviše glasova.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

GONG će tijekom izbornog dana pružiti informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara