Izglađivanje odnosa s predstavnicima EU-a u New Yorku: Josipović putuje na Opću skupštinu UN-a


PREDSJEDNIK Ivo Josipović u ponedjeljak putuje u SAD gdje će od utorka do četvrtka sudjelovati na Općoj Skupštini UN-a.

S obzirom na situaciju oko Sirije, očekuje se da će idući tjedan u New Yorku biti vrlo intenzivan i dinamičan. Osim toga, na Opću skupštinu putuju i svi visoki dužnosnici Europske unije pa će predsjednik Josipović imati priliku s njima prodiskutirati slučaj Lex Perković i probleme u kojima se Hrvatska zbog toga našla.

Boravak u SAD-u predsjednik počinje predavanjem na sveučilištu Yale na temu Religija u postkomunističkom i postkonfliktnom društvu: Hrvatsko iskustvo. U ponedjeljak navečer prisustvovat će prijemu koji uoči otvaranja Opće skupštine UN-a priređuje američki predsjednik Barack Obama.

Uz predsjednika Josipovića na otvaranju 68. Opće skupštine UN-a u utorak bit će i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Josipović će sudjelovati na nizu panela i rasprava, a sastat će se i s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. Predsjednik Josipović pozvan je na prijem koji organiziraju predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Bit će to prilika da Josipović iz prve ruke čuje mišljenje najviših EU dužnosnika o situaciji s europskim uhidbenim nalogom i sankcijama koje je Europska komisija pokrenula.

Predsjednik će svoj govor na Općoj skupštini održati u četvrtak, a u petak putuje u Pittsburgh gdje će se sastati s predstavnicima Hrvatske bratske zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara